Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Ile kapac

Dzony
    Guest

Ile kapac

Witam

Jak czest kapecie swoje legi i jak dlugo. Bo ja to robie mniej wiecej raz w tygodniu ok 20 min. Nie wiem czy to wystarczy czy nie. Poradzcie jak mozecie moj Bili ma ok. 6-ciu miesiecy.

pozdrawiam
    gg 1334649

dr Robert
    Guest

Re: Ile kapac

Nigdy, wchodzi do wody kiedy sam ma ochotę.

Tak jest w przypadku mniejszych legwanów. Niestety, żeby mógł to zrobić 150 cm legwan jaki basen byłby potrzebny ? Małym trzeba zapewnić tą możliwość w terrarium ( odpowiedni basen z wodą ). Same zadecydują kiedy chcą wejść do wody. Kąpanie w wannie nieprzyzwyczajonego i wystraszonego legwana pogłębi jego stres. Mój legwan jest już dorosły i lubił się kąpać. Umożliwiam mu to raz w tygodniu w wannie. Posiedzi, pokręci się trochę,a jest na tyle duży, że wyjdzie kiedy chce. Oczywiście po kąpieli do terrarium . Pozdrówko! Rysiek

Dzony
    Guest

To jak go mozna przyzwyczaic do kapieli skoro ma basen w terrarium i wogole z niego nie korzysta nawet sie nie zalatwia do niego w wannie to robi Dzieki

pozdrowienia

gg1334649

dr Robert
    Guest

A po co go uszczęśliwiać na siłę ? Jak nie chce to nie chce i dać mu święty spokój.

Tusipek
    Guest

Doktorze Robercie , czytalem ze Twój legwan jest bardzo agresywny.Mieszkam z legwanem od około 6 miesięcy. Jakoś ostatnio legwan się wystraszył kiedy w pokoju było więcej ludzi(wydawało się że oswoił się z moją obecnością , nawet jadł z ręki...).Teraz jest bardzo przestraszona i bije ogonem kiedy podsuwam jej jedzenie pod pyszczek. Co robić żeby nie wychodować sobie bestii , którą będę miał ochotę ...?
    Czy Twój legwan był agresywny od początku ?

Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

W porównaniu z samcem Alicji mój samiec był (niestety od trzech tygodni nie żyje) łagodnym "barankiem". Atakował tylko gdy chciał się bronić. np. przy próbie przenoszenia go. Niechetnie jadał w obecności ludzi, bił ogonem. Ale z własnej inicjatywy nigdy nie atakował tak jak to było u Alicji. Był od 10 lat razem z samicą, oba były traktowane tak samo. On pozostawał lękliwy, niespokojny, czasem agresywny, ona jest łagodna, chętnie włazi na ramię, je z ręki. Niestety nie ma reguły, ale w mojej opinii samice częściej są łagodne. Z tego co pamiętam to różnice w zachowaniu zauważyłem jak miały kilka miesięcy do roku. Każdy legwan ma własną osobowość i nie wiem na ile można ją zmienić. Ja jakoś specjalnie nie oswajałem legwanów, w tym temacie Alicja jest ekspertem. Ale pomimo, że niekiedy przez całe tygodnie widziały mnie np. po zaledwie pół godziny dziennie, samica pozostawała oswojona a on dziki. Trudno powiedzieć na ile przez częste kontakty można zmienić osobowość lega, ale na pewno im częściej i im bliżej człowieka zwierzę przebywa tym łatwiej się przyzwyczaja.

Ja swojego raz wykąpałęm i stwierdziłem szkoda stresu dlamnie i dla lega, w końcu nie jest rybką

Moje sa kapane codziennie rano,przy okazji sie zalatwiaja))
    Po kapieli wygrzewanie pod lampa, pozniej sniadanko z witaminkami,
    wapnem itd. Siedza w wannie ile chca z tym, że dolewam ciepłą wodę. Na poczatku tez byl klopot, legi nie boja sie wody,tylko wanny. Przyzwyczailam je, trzymajac rece w wodzie w tedy legi czuja sie bezpieczne i maja do mnie zaufanie, ze nic przy mnie sie im nie stanie. A jak dorosły ma dosyc kapieli, sam wychodzi))

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Morbid
    Guest

ja tez mialem dluuugo problemy z zalatwianiem sie lega,dopiero po 6 miesiacach zaczal robic to do wody ale i tak czasem mu sie zdarza `zapomniec` zejsc i robi to gdzie popadnie

Uprawnienia umieszczania postów