-
Re: Ile kapac
W porównaniu z samcem Alicji mój samiec był (niestety od trzech tygodni nie żyje) łagodnym "barankiem". Atakował tylko gdy chciał się bronić. np. przy próbie przenoszenia go. Niechetnie jadał w obecności ludzi, bił ogonem. Ale z własnej inicjatywy nigdy nie atakował tak jak to było u Alicji. Był od 10 lat razem z samicą, oba były traktowane tak samo. On pozostawał lękliwy, niespokojny, czasem agresywny, ona jest łagodna, chętnie włazi na ramię, je z ręki. Niestety nie ma reguły, ale w mojej opinii samice częściej są łagodne. Z tego co pamiętam to różnice w zachowaniu zauważyłem jak miały kilka miesięcy do roku. Każdy legwan ma własną osobowość i nie wiem na ile można ją zmienić. Ja jakoś specjalnie nie oswajałem legwanów, w tym temacie Alicja jest ekspertem. Ale pomimo, że niekiedy przez całe tygodnie widziały mnie np. po zaledwie pół godziny dziennie, samica pozostawała oswojona a on dziki. Trudno powiedzieć na ile przez częste kontakty można zmienić osobowość lega, ale na pewno im częściej i im bliżej człowieka zwierzę przebywa tym łatwiej się przyzwyczaja.
Uprawnienia umieszczania postów