-
Re: Co myslicie o rozmnazaniu smokow
Dzięki - napisze jak poszło ....
-
Alicjo, hodowli legwanów nie chcę rozwijać. To piękne zwierzęta, ale przez 10 lat już się napatrzyłem na nie
Przede wszystkim to duże zwierzęta o dużych wymaganiach. Teraz więcej wyjeżdżam i z nimi jest spory kłopot. Inne gatunki owadożerne czy wszystkożerne mogą zostać same, do terrarium można wrzucić owady i zostawić je nawet na wiele dni, a legwany niestety muszą mieć często "papu" a duży samiec jest na dodatek kłopotliwy w transporcie. Warto wziąć pod uwagę ten fakt przy zakupie, czy mamy gdzie zostawić zwierzęta w czasie wakacji.
Dlatego zakup nowego samca mnie nie interesuje, a samicy też byłoby żal oddawać na stałe...
Moje uwagi na temat chowu legwana w samotności odnosiły się do przede wszystkim do osobników młodych. W naturze bowiem życie w grupie 6-12 osobników daje małym legwanikom poczucie bezpieczeństwa. Zresztą to widać również gdy trzyma się grupkę a potem jednego oddzieli. Bardzo często taki maluch jest silnie wystraszony, przestaje jeść, choruje. W grupie nawet "niejadki" zaczynają jeść. Małe legwany do około 10-12 miesiąca życia żyją w grupach okupując zwykle krzew, mniejsze drzewo. Razem jedzą, śpią, uciekają w razie niebezpieczeństwa. Myślę, że problemy z maluchami w terrariach są w dużym stopniu związane z oderwaniem ich od grupy. Im starsze tym bardziej samodzielne i niezależne.
Gdy chodzi o dorosłe to myślę, że najlepiej trzymać parę lub samca z kilkoma samicami ponieważ dzięki wzajemnym interakcjom legwany się nie nudzą. Natomiast byłbym daleki od przypisywania legwanom uczucia tęskonoty w takim rozumieniu jak to jest u ssaków. Jeszcze jesteśmy daleko, aby móc coś więcej na ten temat powiedzieć. Żeby moja samica się nie nudziła znacznie częściej teraz jest wypuszczana na mieszkanie, żeby sobie połaziła. Samca z wyżej wymienionych powodów raczej jej nie kupię.
-
No szkoda, ale rozumiem. W takim razie chętnie poczytam który samiec został kochankiem i jak poszło :-)
-
Mam pewne obawy jeśli chodzi o zaakceptowanie samicy przez Gucia. On od małego jest samotnikiem . Co by było gdyby nerwowo zaczął reagować na jej obecność. Druga sprawa, on ma swoje przyzwyczajenia i dzienny rytuał. Wygrzewa się do godz . 13-14, potem schodzi z gałęzi idzie do szyby terrarium i kopie przy niej żeby go wypuścić . Daję go do przedpokoju gdzie się załatwia i sam idzie do pokoju syna , kładzie się na tapczanie w oczekiwaniu na poduszkę elektryczną, na której spędza trochę czasu. Następnie zwiedzanie starych kątów w mieszkaniu i powrót do terrarium. Tak jest prawie dziennie. Jeśli chodzi o terrarium to warunki są odpowiednie ( wilgotność, temperatura ) , UV też zapewnione ( Ultravitalux ) . Jak zauważyła Alicja wymiary dla jednego osobnika są w miarę ok, ale jak dla parki ? ( 120x150x180 ). No i pożywienie. Nie wiem jakie ma samiczka przyzwyczajenia, ale o tej porze roku każdy ratuje się czym może . Od marca, kwietnia będzie już o wiele lepiej, ale minie okres godowy :-( . W menu Gucia jest więcej warzyw , owoców , pojawiła się kapusta pekińska i niewielkie ilości sałaty ( czego nie ma wcale latem ) sąkiełki lucerny, liście i pędy fasoli . Jeszcze sprawa podgatunku i dojrzałości płciowej. Gucio , tak jak pisałem w okresie 7-8 miesiecy stał się bardziej brązowo-pomarańczowy w porównaniu do barw wcześniejszych. ( Zdjęcia porównawcze są powyżej ) . Jednak jego gruczoły udowe mimo, że duże nie wydzielają żadnej wydzieliny . Przynajmniej nic nie zauważyłem do tej pory. On jest u mnie 3,5 roku ( 2 stycznia minęło ) , a miał ok. 25 cm jak go kupiłem. Czy jest już na tyle dorosły ? Pozdrówko! Rysiek
-
To są intymne sprawy Alicjo ! Nie mogą ujrzeć światła dziennego. Przecież młode legwany też bocian nosi :-))). Pozdrówko i powodzenia ! Trzymam kciuki za legusie . Rysiek
-
Mój Zielony w wieku dwóch lat miał "wyrastające" z porów udowych "kolce". Nie wyglądało to na wydzielinę raczej na twór porów. "Kolce" były dość twarde, białe i miał je cały czas.
Zdjęcie:
http://www.terrarystyka.com.pl/showi...703184716&nr=1
-
No, jakbyś się Rysiu zdecydował to sprawy ewentualnych kosztów utrzymania samicy, podziału ewentualnych jaj, młodych itp. moglibyśmy omówić na priva. W wieku 3,5 roku teoretycznie powinien być dojrzały. Sprawy akceptacji samicy nie da się teoretycznie przewidzieć, to, ze był dotąd sam nie musi mieć znaczenia. Mój samiec spokojnie żył sobie z samicą, aż kiedyś dostałem na dwa tygodnie samicę od kolegi do przetrzymania w czasie wakacji. Było ciepło, chyba upalny koniec maja. Moja para spokojnie siedziała w wolierze na balkonie, wpuściłem tam samice kolegi i ... zaczęło się natychmiast. Samiec w amoku zaczął za nią biegać i próbować kopulować. To było szaleństwo. Myślałem, że rozwali wolierę. Samica była dużo mniejsza od niego, więc bałem się, że nie wyjdzie z tych zalotów żywa. W każdym razie doszło do tego, że musiałem je na siłę rozdzielać. Samica miał zakrwawioną szyję od jego pieszczot zębami, a samiec, zwykle lękliwy, w ogóle nie zwracał na mnie uwagi ! Samicę musiałem trzymać oddzielnie. Natomiast swoją stałą partnerkę traktował znacznie spokojniej. Cóż, poczuł "świeże mięsko" ? Tak, że reakcje są nieprzewidywalne. To jest ryzyko. Ale z drugiej strony jest rzeczą interesującą obserwować jak się legi zachowują. Wracając do uwag o samotnym trzymaniu legwanów, to myślę, że w czasie życia dorosłego bardziej legwany potrzebują się właśnie w okresie godowym, co oczywiste, samiec w tym czasie zajmuje jakieś widoczne miejsce i kiwa głową, zachęcając samice i ostrzegając inne samce. Jak nie ma partnerki to nie ma do kogo kiwać .
Czy uważasz, że w właśnie teraz Twój samiec ma maksimum ubarwienia brązowo-pomarańczowego ? No, trochę źle, że nie ma silnej wydzieliny z gruczołów udowych (właśnie takich twardych wystających "kolców"), ale może potrzebuje właśnie samicy, żeby się bardziej "rozwinąć". Rozmiary terrarium są dobre. Zresztą zasada jest taka, dla pary terra może być prawie takie same jak dla jednego. Samica nie jest specjalnie wybredna. Teraz wcina głównie kapustę pekińską, banany,ogórki, paprykę, cukinię, mango, sałatę i manadarynki, które uwielbia i czasem gotowane jajko. Ale zjada też inne rzeczy. Od około 3 tygodni je trochę słabiej, ale niekiedy bywa strasznym żarłokiem. Jest to dieta zimowa z konieczności niezbyt optymalna, stosowana tylko gdy nie mam dostępu do liści.
-
Napisałem już dzisiaj na priva . To co je samica jest prawie odzwierciedleniem tego co daję Guciowi. Do tego kiełki , listki fasoli i parę innych rzeczy. Gruczoły udowe są suche, nie ma wydzieliny, ale były w formie kolcy, tylko już tak jakby sie "spiłowały" na płasko. Teraz odstaja, ale końce sa płaskie, te największe maja ok. 6mm średnicy. Terrarium mam jedno i nie chcę, aby zaślepiony Gucio mi je w ekstazie rozwalił :-))). Pozdrówko! Rysiek
Ps. proszę o kontakt na meila.
-
Fajnie ze zainspirowalem do dyskusji. Moja Agate (jezeli to ona) chcialbym zesfatac z jakims facetem. Chce dokupic drugiego lega ale do pary. Licze na pomoc w ustaleniu plci. Super byloby kiedys miec maluchy. Jaka to misja ;-)
-
Jonko jest jakiś samczyk na sprzedaż na forum Terrarystyki ...
Uprawnienia umieszczania postów