-
Re: Co myslicie o rozmnazaniu smokow
Jakie warunki musi spełnić kandydat na samca ? (mój jest całkiem przystojny :-))
Pozdrawiam
Seb
-
Aha zapomniałem wspomnieć że ma też fajną chatę tak że przynajmniej warunki lokalowe dla parki by spełnił hihi (ma swoje własne M2 o rozmiarach 2m/1m/2m) i aktualnie też poszukuje samicy ale z tym znacznie trudniej ! :-(
-
Szkoda, ze moj Spike jest za mlody......:-(((((
-
Nie żyje (((((((((( Biedny ... Wiem, że nie chciał jeść. Czy udało się ustalić przyczynę śmierci?
Mamy samca 130 cm ma chyba 5 lat. Niestety jest po przejściach i ma chorą skórę, więc chyba się nie nadaje. Zresztą z Cytrolą nie ma ochoty ... Jedna zaleta to, że blisko i duże terrarium 200/100/200cm.
-
Alicjo-co jest z jego skora...czy to jest zarazliwe np.dla Cytroli?
[gadzinka]
-
Tak, to jest zaraźliwe :-(. Pisałam o tym szerzej na forum terrarystyki:
http://www.terrarystyka.com.pl/forum...opic.php?t=703
Dziś ja i Rafał rozmawialiśmy na czacie Terrarystyki z panią weterynarz, która doradziła badania skóry. Trzeba pobrać próbkę. Myślałam, że wystarczy wylinka do badania ale nie I teraz trzeba zawieść te dwa legi do weterynarza. Z metrową Cytrolą to jeszcze jakoś będzie, gorzej ze 130cm pół-dzikim Igsterem. Chyba będziemy jechać w sobote popołudniu, trzymajcie kciuki. Ja mam tylko nadzieję, że nie rozniosą gabinetu ...
-
Powodzenia Alicjo w podróży ! Opisz potem jak to zniosły legwany i co jest powodem choroby. Takie doświadczenia mogą się przydać nam wszystkim - oby nie było potrzeby. Co do samicy dr. Roberta to miejsca chyba by starczyło, ale nie wiem jak Gucio na to by zareagował. No i transport do Gliwic. Pozdrówko! Rysiek
Ps. A jak by im było ze sobą dobrze ? Szkoda rozdzielać zakochanych :-))).
-
Propozycja "zamążpójścia" jest jak najbardziej poważna. Chodzi o to, żeby kandydat był dorosły (ponad 4 lata), najlepiej był podgatunku nominatywnego (I.guana iguana) (ale to nie jest warunek bezwzględny), był zdrowy, a przede wszystkim przechodził okres godowy, tzn. zmieniał w ciągu roku barwę na godową. Jeśli by stawał się np. bardziej pomarańczowy lub niebieskawy i z gruczołów udowych wychodziłoby sporo wydzieliny tzn. że wchodzi właśnie w okres godów. I wtedy na np. 3 -4 miesiące musiałyby się spotkać, żeby cykle "małżonków" mogły się dostroić, bo jak pisałem w tym wystąpieniu w Krakowie dni płodnych samica ma bardzo mało. Zgodnie z kalendarzem właśnie teraz u większości legwanów trwa lub zacznie się początek godów. Miejsce pochodzenia kandydata nie jest szczególnie ważne, ale raczej Dolny i Górny Śląsk, Wielkopolska.
O ile byś się Rysiek poważnie zastanawiał to Gliwice są dla mnie blisko (jest teraz w końcu autostrada z Wrocławia do Gliwic).
-
Nie chce się wtrącać ale chyba szkoda byłoby je potem rozdzielać. Robercie, poza tym przecież jesteś przeciwnikiem trzymania samotnych zwierząt. Czasem są do oddania duże samce bo się komuś znudziły. Teraz pani weterynarz (nick Suria) pytała o dwa samce razem w terrarium. Wytłumaczyła mi, że ma już samca ale w sklepie zoologicznym jest piękny samiec i chciałaby go uratować. Ona go pewnie nie kupi, bo dwóch razem nie można, więc może on by się nadawał. A jeśli nie to Gucio Ryśka jest chyba najlepszym kandydatem. Wielki i zadbany. Tylko terrarium troche małe. Robal Sebastiana też jest przepiękny i terr jest duże ale on chyba za młody. Sama bym chętnie zaprosiła matkę Cytroli! Tylko by trzeba było poczekać aż wyleczymy tą chorobę skóry. Nie wykluczone , że Igster by ją pokrył - Cytrolą był na początku mocno zainteresowany ale ona uciekała i teraz się jakby zniechęcił.
-
Alicjo powodzenia ))
Uprawnienia umieszczania postów