Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nowa 14 latka

Re: Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)

Dlatego Alicja zwróciła uwagę, aby zapoznać się z opisem gatunków. Legwan zielony jest roślinożerny, a kameleon i robaczki to nierozłączność na całe jego życie. W Palmiarni w Gliwicach były agamy , legwany i kameleon. Niestety mimo dość ładnego terrarium i kompetentnej osoby do opieki nad gadami kameleon padł :-(. Później mieli drugiego i też mu się to przytrafiło :-(. Nie wiem, czy jeszcze jest kameleon . Dawno nie byłem w Palmiarni. Pozdrówko! Rysiek

Re: Nowa 14 latka

Jedynym gatunkiem kameleona, który dobrze rozmnaża się w niewoli jest kameleon jemeński. Pozostałe gatunki pochodzą z odłowu, a część jest mocno zagrożona wyginięciem. Więc chyba się zgodzicie, że te zwierzęta nie powinny bez sensu i bez potomnie umierać w terrariach, ale albo zostać na wolności albo wziąść udział w jakiś programach rozmnażania. Są osoby, które byłyby za całkowitym zakazem hodowli kameleonów w domu, prócz właśnie kameleona jemeńskiego.

Kameleony są podatne na stres, najlepiej w ogóle nie wyjmować ich z terrarium, a jeśli już to kamek powinien sam wejść na rękę. Potrzebują bardzo dobrej wentylacji (cała jedna ścianka z siatki). Są kosztowne w utrzymaniu ze względu na szybką przemianę materii i słabe trawienie.

Większość kameleonów w sklepach zoologicznych wystawiona na widok publiczny jest niesamowicie zestresowana. Większości chce się pić - kameleony nie umieją napić się z miseczki, a piją dużo. W naturze spijają wodę z liści po deszczu. Jeszcze jak na dodatek są karmione mączniakami nie dziwne, że dużo ginie.

Strasznie lubie kameleony i nie mogę na to patrzeć, a niestety muszę ponieważ w sklepie w moim mieście też tak się męczy jeden kameleon.
    Właścicele sklepu wszystko wiedzą najlepiej :/

Sama myślę o jemenach, ale na razie muszę zrezygnować, bo mam młode agamy, które też mnóstwo jedzą i nie starczyłoby mi pieniędzy na karmę dla tylu stforków

Sory, że tyle tego ...

Szkoda tego kameleona, ale jak śledzisz forum wszędzie jest źle :-( . Do jego zakupu zachęca ludzi jego ubarwienie i możliwość jego zmiany ( wojownicze nastawienie, zaloty w przypadku parki ) oraz sposób polowania. Niestety koszt i warunki utrzymania wymagają wiedzy i poświęcenia. Sam też o nim myślałem, ale nie udało mi się przeforsować owadów w damskiej części mojej rodzinki :-) . Pozdrówko! Rysiek

Re: Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)

Yo!
    Heh pytalem tylko tak z ciekawosci, kamcio podoba mi sie i pisalem ze sie zastanawiam nad kupnem ale w bardzo odleglej przyszlosci.... napewno nie nastapi to wczesniej niz na wiosne 2004 r (jesli rzeczywiscie sie zdecyduje). Paulinko Rysiek ma racje Agama to jest jaszczurka godna polecenia z reszta przeczytaj sobie artykul ktory napisala Alicja http://www.terrarystyka.com.pl/artyk...20021024235704
    Nie wiem jak Ciebie ale mnie by to przekonalo.

Ps. W zalaczniku zdjecie ktore wyslala mi Alicja Te brodacze sa naprawde super!!! )))))

Marblo a gdzie ten załącznik

Zalacznik :)))

Hehe sorry moja wina zapomnialem <zawstydzony> ale mam nadzieje ze wybaczycie. ))))))))))))))))))))))))))))

Moze teraz dojdzie ))

Palulina Wiśniewska
    Guest

Paulina

Jestem osobą cierpliwą i nie mam co robić z czasem rodzice chowają klawiature i mysz do sejfu za bronią ,(tata jest myśliwym)
    A sprawa kasy to drobiazg mniej więcej 250 zł kosztuje jaśli zamówie przez internet a w sklepie 350 piękny młody okaz.Interesują mnie
    1. legwan zielony
    2. kameleon jemeński
    3. agama błotna
    Z węża zrezygnowałam w czoraj po spędzeniu całego dnia w internecie wiele się dowiedzałam.Moi rodzice zbudowali dom na zime 2003 się przeprowadzamy mój pokój ma 25m.kwadratowych myśle że w rogu 1,5 na 2m na 1, 5 będze idealnie. Ale to póżniej jak urośnie narazie myśle o tym akwarium.

Uprawnienia umieszczania postów