Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Nowa 14 latka

Palulina Wiśniewska
    Guest

Nowa 14 latka

Na 15 urodziny chce sobie kupić legwana lub węża .Na razie mam akwarium z rybkami 112 litrów i chciała bym je zamienić na terarium co potrzebuje mam w akwarim 2 żarówki wymiary ok 110-30-100 doradzcie mi .Może jakiś inny ciekawy okaz kameleon jemeński lub pończosznik ,zaskroniec perski

Re: Nowa 14 latka

Na początek proponuje Węża Zbożowego !
    kameleona szczerze odradzam !!

Tak kameleon chyba nie jest najlepszym pomysłem. Może na początek pocztaj opisy gatunków gdzie jest napisane czy zwierze jest trudne w hodowli i jakie warunki powinno sie mu zapewnić. Wszystko zależy od ciebie, jak dużo czasu możesz poświęcić zwierzakowi, jakie masz środki, czy jesteś osobą cierpliwą, czy się łatwo poddajesz. To może śmiesznie brzmi ale ma znaczenie. Oczywiście jest jeszcze sprawa "drugorzedna" czyli kasa :-( Może na poćztek cos z agam ???

pozdrawiam

Sir Szajba
    Guest

Albo lamparciego

xol
    Guest

akwarium (szczególnie z rybkami :P) raczej się nie nadaje do przerabiania na terrarium...
    poczytaj: terrarium.com.pl (opisy gatunków) albo terrarystyka.com.pl

Akwarium jest dość ciężko przerobić i w rozrachunku wychodzi korzystniej zrobienie terrarium od początku ...Poza tym Twoje akwarium jest bardzo wąskie. Jeśli to będzie Twój pierwszy gad wybierz coś niezbyt wymagającego jak wąż zbożowy czy gekon lamparci. Musisz przede wszystkim dużo poczytać - gady mają specyficzne wymagania co do światła, temperatury i wilgotności a także żywienia.

Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)

Yo!
    jUngel & Bizon chcialbym sie dowiedziec dlaczego odradzacie chodowle kameleona? Czy wynika to tylko z tego ze jest on bardzo wymagajacy i nie nadaje sie zabardzo dla poczatkujacych terrarystow, czy sa jeszcze jakies inne powody dla ktorych odradzacie tego zwierzaka? Pytam z ciekawosci bo kamcio bardzo mi sie podoba i zastanawiam sie czy kiedys w baaaaaaardzo dalekiej przyszlosci nie sprawic sobie takiego stwora

Re: Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)

Tak chodzi o wymagania hodowlane, dla poczatkującego moga być zbyt trudne.

pozdrawiam

W tych książkach, które Ci dałem jest coś o kameleonach. Jeśli nie to wpadnij, jeszcze coś mam. Pozdrówko! Rysiek
    Palulino, jeśli nie masz możliwości na duuuże terrarium , pomyśl o agamie brodatej. Jest również ciekawą jaszczurką , ale mniejszą. Oczywiście terrarium dla legwana nie musi być zaraz takie wielkie, ale w przyszłości bedzie potrzebne. Koszty wzrosną.

Ja odradzam kameleona ze względu na jego wymagania
    ale nie tylko. Kameleony pochłaniają olbrzymie ilości pokarmu
    i jeśli nie hodujesz owadów karmowych to się troszkę wykosztujesz !!

Uprawnienia umieszczania postów