Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: KIEDY DOJRZAŁOŚĆ ?

Mieszany widok

KIEDY DOJRZAŁOŚĆ ?

Czy wszystkie legwany przybierają dojrzałe barwy w tym samym okresie życia?
    Rysiek - w jakim wieku Twój Gucio zaczął przybierać dojrzałe barwy?

Pozdrawiam w Nowym Roku 2003
    [gadzinka]

Re: KIEDY DOJRZAŁOŚĆ ?

Wyczytałem, że legwany osiągają dojrzałość płciową w wieku ok. 3 lat. Co do kolorów trudno mi powiedzieć. Kiedyś dr. Robert pisał , ze jak przychodzi okres godowy to barwy sie zmieniaja. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Ja u Gucia nie zauważyłem jakichś intensywnych zmian barwy. Tylko jak wychodzi na słońce i Ultravitalux powodują intensywniejsze barwy ciemnych pasów na tułowiu.

NIE. BARWY LEGWANÓW ZMIENIAJĄ SIĘ Z WIELU PRZYCZYN.
    1.TEMPERATURA
    2.STAN ZDROWIA
    3.PROMIENIE UV (CIEMNIEJE ŻEBY ICZ ZEBRAĆ JAK NAJWIECEJ)
    4.KIEDY JEST WYSTRASZONY...
    GENERALNIE TO PO 2 ROKU ŻYCIA WSZYSTKIE LGWANY POWOLI TRACĄ JASKRAWOZIELONĄ BARWĘ.

POZDRAWIAM. BODZIO

Rysiek - nie bez przyczyny zadalam to pytanie. Moj legwan jest w takim samym wieku co Twój, ale ma inny kolor, slyszalam ze kolor wpadajacy w pomaranczowy (Gucio ma taki) swiadczy o doroslosci samca - nie wiem może się mylę???
    Moj Filipo jeszcze takiego koloru nie ma, fotka w załączniku byla robiona we wrzesniu, ale do tej pory kolor mu sie nie zmienil. Sadze ze jeszcze nie dojrzal do GODOW ?

Ps. Nie polecam takiego zwiazku (jaki jest na fotce), trzeba pilnowac ogon, ale coz zrobic ... milosc nie wybiera

Pozdrawiam
    [gadzinka]

O kurde - ten twój "niedojrzałek" Gadzinko to też niezły okaz. A masz może zdjęcie tego nieszczęśnika którego adoptowałaś?

Hehe mam w domu taki sam "zwiazek" i wiem cos o tym. Chociaz leg jest jeszcze maly a krolik jest wyrosniety to po kazdym spotkaniu wlasnie krolik przekonuje sie kto tu rzadzi )))))))))))

Piękny legwan, gadzinko. On chyba nie bedzie ubarwiony tak jak Gucio . Do szczęścia mu to nie potrzebne, a zależy od wielu czynników, nie tylko dojrzałości . Doktor Robert kiedyś pisał o czarno czerwonym kolorze samca rhinolopha w okresie godowym. To musiało wyglądać. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Jak masz fotki tego okaleczonego legwana-rzuć na forum.

Marblo - hehe u mnie tak bylo na poczatku, ze sie krolicy obrywalo, ale pozniej to sie wycwaniła i przeskakiwala przez ogon.Teraz jest odwrotnie trzeba pilnowac ogona, bo dragon zakochany w kroliczce zapomina do czego sluzy jemu ogon, a ta ciagle mysli ze to patyk do scierania zebow. Mało tego jeszcze czasami skubnie go za worek. Moze to zaloty? ale trochę kłopotliwe i niebezpieczne.
    Twojego lega widzialam razem z Guciem )) - taka fajna mała kruszynka na wielkim smoku. Zobaczysz szybko Ci urosnie i bedzie chcial sam wychodzic z terra. Mój leg gdy zobaczy krolika biegającego po mieszkaniu tez chce, wtedy sam otwiera terra i wychodzi.
    Jeżeli masz zdjęcie królika załącz do postu. Może masz samczyka? wtedy moja króliczka może by zmieniła zainteresowania i ogon pozostawiła w spokoju

W załączniku jeszcze jedno ujęcie "zakochanej pary" (jeżeli chodzi o tą fotkę była robiona rok temu).
    Pozdrawiam
    [gadzinka]

Nawet nie chce pytać co ten lego robi temu królikowi :-)))))))))))

Pozdrawiam

hehe Bizon ... to tylko drapanie po pleckach )) ... szuka jej pchełek - pewnie ma zapotrzebowanie na białko ;P

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Uprawnienia umieszczania postów