-
terrarium dla legwana...
czy myslicie, ze dla mlodego legwana wystarczy terrarium o wymiarach: 44/24/30 (dl/szer/wys)? licze na odpowiedz.
slavo
-
Re: terrarium dla legwana...
Wydaje mi się zdecydowanie za małe nawet dla bardzo młodego letgwana.
-
Yo!
Wydaje mi sie ze MaD ma racje to zdecydowanie za male terra, trudno Ci bedzie tam wstawic basenik do kapania dla lega czy nawet jakis nieduzy konarek po ktorym bedzie mogl sie wspinac.
-
Zerknij tutaj- http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3002&t=3002 . W temacie terrarium zostały podane minimalne wymiary jakie mogą byc dla małego legwana. To wszystko jednak na krótki okres czasu. Dla dorosłego zalecane 200x100x200 ( dł, szer, wys ). To jednak luksus. Ja mam 150x120x180. To , którego wymiary podajesz zdecydowanie za małe nawet dla młodego legwana. Mój legwan po roku miał prawie metr. Pozdrówko! Rysiek
-
ale mi nie chodzi, zeby on tam mieszkal przez rok albo dluzej. chodzi mi tylko o jakies 3-4 miesiace, bo po tym czasie bede w stanie kupic cos wiekszego lub zrobie cos sam.
slavo
-
Generalnie powinieneś zbudować największe terrarium, na jakie masz miejsce i największe terrarium, na jakie Cię stać. Podstawowe zasady doboru minimalnej wielkości terrarium:
1. Terrarium powinno być CO NAJMNIEJ tak wysokie jak Twój legwan długi (wraz z ogonem). Najlepiej, jeżeli będzie wyższe.
2. Powinno być również 1,5 raza dłuższe niż Twój legwan (wraz z ogonem).
3. Powinno być szerokie, na co najmniej 2/3 długości legwana.
Te trzy zasady określają minimalną wielkość terrarium dla legwana - pamiętaj, iż małe legwany rosną w bardzo szybkim tempie.
Przy młodych osobnikach należy również zwrócić uwagę, aby terrarium nie było również zbyt duże. Bardzo trudno jest wtedy legwana złapać i jest on narażony na większy stres. Bardzo często w dużym terrarium młode osobniki są mało aktywne i bardzo mało jedzą. Terrarium powinno rosnąć wraz z legwanem.
Sam, swojego 3 miesięcznego legwana (miał 9 cm bez ogona, z ogonem ok. 25 cm) trzymałem w terrarium o wymiarach 65/45/60cm (długość/szerokość/wysokość), jednocześnie zbierając już pomysły oraz materiały na budowę większego.
Dla dorosłego legwana można zabudować narożnik, wykorzystując ok. 3-4 metrów kwadratowych powierzchni mieszkania. Idealne wymiary to ok. 2-3 metrów szerokości, 1.5 metra głębokości oraz 2 metry wysokości.
Jest to cytat ze strony - http://www.legwan.org/article/terrarium.html
-
ja ciebie marblo rozumiem i wiem, ze legwam to nie chomik, ale musisz tez zrozumiec, ze sam zakup legwana to wydatek rzedu 150-200 zl, a jesli do tego mialbym jeszcze zrobic terrarium z prawdziwego zdarzenia, to jest to dla mnie klopot finansowy. ja nie pracuje i nie zarabiam, wiec legwan chyba bedzie jednak musial sie przemeczyc z 3-4 miechy w malym terrarium, a w miedzy czasie wykombinuje mu cos wiekszego.
slavo
-
Heh. Slavo zadales pytanie czy takie terrarium wystarcz i otrzymales odpowiedz ze raczej nie. Nie wiem jakiej wielkosci jest twoj legwan dlatego zacytowalem ten fragment o proporcjach jakie powinno miec terra w stosunku do legwana. Przeciez nie kazalem Ci budowac od razu wielkiego drogiego terrarium.
-
Slavo a Ty musisz zrozumieć, że legwan to żywe stworzenie i nie powinien się męczyć w takim pudełku tylko dlatego, że Ty musisz mieć go zaraz, odrazu. Poczekaj, nazbieraj pieniążki a później kup legwana. Terrarium jakie podajesz może być ale ...dla dorosłego ptasznika.
Pomyśl też o tym, że skoro nie stać Cię teraz na terrarium dla małego legwana skąd weżmiesz pieniądze na terr dla dorosłego gada? To spory wydatek. Moim zdaniem 200/100/200 to minimum dla wyrośniętego samca, samica może mieć nieco mniejsze. Nieco mniejsze, może być też jak legwan jest oswojony i codziennie może pochodzić po przystosowanym do tego pokoju.
Mi się marzą agamy kołnierzaste ale nie mam na nie pieniędzy, nie mam też miejsca i pieniędzy na porządne terra dla nich. Trudno, muszę zrezygnować, przynajmniej narazie ... Takie jest życie ...
-
Slavo !!!
Niestety zabierasz sie do hodowli tej wspaniałej jaszczury od tyłu (żeby nie powiedzieć gorzej). Najważniejszą rzeczą i jednocześnie najdroższą jest własnie terrarium, ale bez niego nie powinieneś kupować gada. Nikt z nas nie próje cię zniechęcić - wręcz przeciwnie - ale musisz zdać sobie sprawe że nieodpowiednie warunki do rozwoju mogą "zaowocować" powikłaniami w rozwoju lega i wówczas zmiana terra i całego osprzetu niewiele juz da.
Piszesz o kosztach - koszt samego terra dla młodego legwana nie jest wcale taki wysoki. Koszt rośnie po zakupie świetlówek UV, jakiś promiennków ciepła instalacji do tego potrzebnej, wystroju itp. Nawet w terra którym podajesz musialbys zapewnic gadowi te "dodatki" do prawidłowego rozwoju.
Podstawowa zasada NIE NAPALAJ SIE. Spokojnie skompletuj wszystko, bo potem bedzie tragedia jak zwierzak nabawi sie jakiejs krzywicy, nerwicy, skarłowacieje albo co..............
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów