Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Piasek i jaszczurki..

noelka
    Guest

Re: Piasek i jaszczurki..

pepre zgadzam sie z Toba.. ale trudno na bardziej doswiadczonych trafic.. zwlaszcza jak maja glupoty powypisywane w spisie:/

dr Robert
    Guest

Większość jaszczurek jakie hoduję i hodowałem w przeszłości, a które w warunkach naturalnych mają kontakt z piaszczystym podłożem trzymam na piasku. Zwykle zajmuje on częśc terrarium, druga część pokryta jest warstwą rozdrobnionej kory. Nigdy nie przydarzył mi się przypadek zatkania przewodu pokarmowego przez piasek (po smierci zwykle kroję brzuszki), jedyny przypadek śmiertelny związany z zatkaniem jaki kiedyś mi się zdarzył to zatkanie chitynowymi pancerzykami larw mączników. Nigdy też nie obeserwowałem aktywnego pożerania piasku przez jaszczurki czy żółwie. Czasem przypadkowe zjedzenia się zdarzało.
    Natomiast nigdy nie stosowałem piasku u gatunków, które z piaskiem w naturze zwykle kontaktu nie mają (legwany, bazyliszki, agamy kołnierzaste). Zresztą małe legwany zielone, takie jakie zwykle kupuje się w sklepach powinny być trzymane na papierze (co najmniej do długości ok. 50 cm). Podobnie w przypadku młodych innych gatunków, staram się piasku nie używać. Tak naprawdę niewiele jest gatunków które z piaskiem mają stale do czynienia, większość biega po ubitej ziemi i kamieniach.
    Nie chcę przez to powiedzieć, żeby piasek stosować. U żółwi wprowadziłem korę na prawie całej powierzchni terrarium (w lecie na części dochodzi do tego darń) ze względu na ostrzeżenia innych osób, ze ewentualność zjadania piasku i zatkania istnieje.

noelka
    Guest

to powiem ze sie dzis legwanica wyproznila. zajelo jej to ok.10 minut ale kawalek drewna zostal wydalony ))))))))

no to gratulacje noelka, czyli gadzinka chyba juz zdrowa, nie?? Heh pamietam jak sie cieszylem jak uratowalem czerwonolicego po samodzielnym leczeniu przez ponad tydzien wiem jaka to radosc

albopilosek
    Guest

czyli ta cala rozmowa nic nie wyjasnia...jedni mowia tak a drudzy srak heh ... Ja treaz u swojego geka mam podloze wylozone duzymi kamieniami , ale bede zmienial wystroj i chyba wrzuce czerwony piasek.... ...

Desmond
    Guest

Ja mam w 30-40% czerwony piasek a na nich spora ilosc kamieni i tak mam od 8 lat (gekony lamparcie , agama brodata) reszta to mieszanka kory i kostka bukowa.

Wiesz to tylko od Ciebie zalezy jakie podloze wybierzesz ja jakbym mial sie sugerowac tym co kto powie nie mial bym zadnej inwencji tworczej a to mnie nie bawi. Pozatym nie ma przeciwskazan aby stworzenia ktore w naturalnym biotopie spotykaja piasek i zyja rowniez na nim jak agama brodata na stepach australiskich mialy rowniez taki biotop w terrarium. No zawsze mozesz trzymac taka Agame brodata czy lamparciego w wilgotnym cieplym torfie jak jeden z kolegow zasugerowal Uniwersalnym rozwiazaniem jest kora+mieszanka ale polecam zrobienie w 40-50 % cieplego piaseczku(oczywiscie zalezy dla jakiego gatunku)

Pozdrawiam

1. Miałem agamkę (ok 20cm) która miała problemy z wypróżnieniem. Powód: drobny zwirek i piasek jako podłoże. Normalnie go nie zjadała, ale jak to agamki lubi czasem cos skubnąć z ciekawości. Wyniki: Kamienie wydaliła, przeżyła. Jest ok.

2. Widziałem gekona lamparciego trzymanego w sklapie na piasku. Po 2 tyg miał całą masę "piaskowych kiełbasek" i był znacznie chudszy. Sam też tak kiedyś trzymałem, ale jak zobaczyłem piasek w odchodach szybko zmieniłem podłoze. Teraz używam płaskich kamieni a pomiedzy nimi włókno kokosowe. Całkiem dobrze sie spisuje. Czasem pojawiaja sie "włóknowe kiełbaski" ale raczej sporadycznie. Co ciekawe częściej pojawiają sie gdy robie gekonowi kilkudniowe głodówki (może z głodu trochę zapycha sobie żółądek?)

a najlepsze podłoże? nie ma uniwersalnego środka. Najlepiej jest chyba je dość mocno zróżnicować i często OBSERWOWAĆ co robia nasi ulubieńcy.

LordLuj
    Guest

a tak wogule to jakiej grubości ma byc podłoże dla obroznego(chodzi of cors o piasek)

noelka
    Guest

8-12cm w zaleznosci czy kabel grzewczy jest i ile cm jest do szybki odsuwanej w terrarium

Uprawnienia umieszczania postów