-
Piasek i jaszczurki..
Witam!!
No własnie jak to jest z tym piaskiem...w opisach jest napisan np. piasek i drobny zwirek, a jedni mówią ze piasek oki a inni że pupil moze wszamac piasek i sie zatka, polecają inne podłoze które raczej nie pasuje do biotopu danego gatunku(tak mi sie wydaje, bo chyba jest różnica pomiędzy piaskiem a kostką kokosową, bukową...)
Hoduje/hodował ktos jaszczure na piasku??
-
Re: Piasek i jaszczurki..
Czesc
Mam wrazenie ze napisales to po przeczytaniu mojego forum i Ci wytlumacze dlaczego ja wole zastapic piasek i zwirek np. kostka kokosowa z wkopanymi duzymi kamieniami(lupki itp.), ktorych gad nie jest w stanie zjesc, otoz prawdopodobnie moj zwierzak zdechl po zjedzeniu kilku kamykow, a przecierz zdrowie gada liczy sie najbardziej.....przynajmniej dla mnie.
-
Napisałem to bo juz xxxxxxx postów było w tym stylu...
Rozumiem obawy przed chorobą i smiercią zwierzaka, ale od hohoho w Poznaniu w zoologicznym jest agamka brodata trzymana na piasku i jak na moje oko jest zdrowa.
Napisałem taki post bo jestem ciekaw opini innych terrarystów, ostatnio gadałem z facetem w zoologicznym, który mi powiedział ze już dośc długo trzyma swoje gady na piasku i nic im nie jest, powiedział mi ze jeśli zwierz przypadkiem zje pare ziarenek piasku to nic mu nie bedzie...
W opisie na terrarystyka.com.pl Alicja napisała że za granica sa hodowane agamy na piasku z wielkim powodzeniem...
wiem ze żółwie czerwonolice to nie jaszczurki ale one jako podłoże mają piasek, i np. ochotke wcinają z dna i zdarzy im się chyba wszamać pare ziarenek piasku i nic im nie jest.
Sam sie czaje na lega obrożnego ale najpierw bedzie na piasku, jak zobacze ze wcina piasek to natychmiast zmienie podłoze na inne o ile nie bedzie za poźno..
Pozdro dla ciebie i twoich obecnych i przyszłych pupili
-
hmm.. no to ja sie wypowiem. mam lega obroznego. wlansie wrocilam z nia od weterynarza. otoz "specjalisci" ktorzy tu siedza doradzili kostke bukowa bron boze piasek bo lepiej dmuchac na zimne i zapobiegac temu ze sie leg zapcha.. wlasnie od tego moja legwanica od 5 dni nie moze sie wyproznic. bo sie zapchala kawalkiem drewna. czeka ja operacja jak parafina i sodna nie poskutkuja to uspienie. bardzo zaluje ze trafilam na to forum zanim znalazlam kingsnake'a. siedza tu 14 latki ktore wpisuja w opisie swoim 35 lat, 8 lat hodowli, kupe gatunkow i pisza o czyms o czym nie maja zielonego pojecia. wkurza takie zachowanie, bo wlansie przez takie "rady" "specjalistow" moj legwanica ledwo zyje. a szkoda bo czlowiek zapisuje sie na forum zeby sie czegos dowiedziec a dostaje chlam. NIE PISZCIE NIC JAK NIE MACIE O TYM POJECIA!!! wkurzona jestem bo wiedze jak sie moj zwierzak meczy. mam nadzieje ze wyzdrowieje bo jak nie to sie chyba osobiscie pofatyguje do miejsca zamieszkania ludzi ktorzy mi doradzili kostke bukowa i leb ukrece. to jest swinstwo.
-
każdy ma inne zdanie ale piasek jets podłożem wysokiego ryzyka a lordzie luju lepiej nie słuchaj faceta w zoologiku bo oni zawsze mówia że zwierzaki się świetnie mają nawet dzień przed ich śmiercią
-
strasznie mi przykro z powodu twojego legusia i mam nadzieje ze wszystko sie dobrze skończy i leg bedzie jeszcze dluuuuugo cieszyc sie zdrowiem!!!!
Ja osobiście jestem za piaskiem terrarystycznym bo moim zdaniem, na chłopski rozum łatwiej jaszczurce wydalić piasek niż kawałek kostki kokosowej i jak pokazuje przykry przykład noelki i jej lega kostki bukowej!!!!
-
nie wypowidam sie na temat innych jaszczurek poza lampartem ktory nie moze byc trzymany na piasku i legoiem obroznym ktory na piasku trzymany byc musi. ale wkurza jak ktos sie nie zna i sie wypowiada jak w poscie iguany_12 ktora dla lega tez chce kostke "bo ladnie wyglada" no ludzie zlitujcie sie!!!!!!!!!
-
Nie tylko ze ladnie wyglada,ale myslalem ze bedzie bezpieczniejsza dla zwierzaka, bo z zwirkiem mialem takie same problemy jak ty z kostka bukowa tylko moj gad nie wyszedl z tego zywy.
-
noelka masz moze foto swojego terra?? jak tak to czy mógłbym prosic zebyś mi wysłała na meila( odie2001@wp.pl)
iguana_12 piasek jednak drobniejszy jest niż zwirek..
-
Teraz calkiem nie wiem jakiego podloza urzyc, ale chyba zdecyduje sie na bardzo drobny piasek.
Uprawnienia umieszczania postów