Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Piasek i jaszczurki..

Desmond
    Guest

Re: Piasek i jaszczurki..

Nie rozumiem Twojego poirytowania noelka , nie wiem ile masz lat ale dobrze chyba wiesz ,ze to wirtualny swiat i jak napisze ,ze legwany jedza surowe mieso tez mi uwierzysz?

Smieszy mnie to ,ze czerpiesz informacje z tego forum do hodowli , to fakt to dobre forum ale oprocz tego proponuje czytac i czytac i zbierac wiedze ! I swoim sposobem stworzyc dla gadziny najlepsze warunki...

kurcze desmond to jakie gady hodujesz? (w spisie widac ze nic nie hodujesz... bo niby poco cos wpisywac;/) prosze nie uogulniaj bo ktos cie poslucha, i uzna, heh "hoduje gady 8lat" to spec jakis i wie co mowi...
    juz niejednej osobie padla agamka, gekonik... ktore nie "przypadkowo" lecz w pelni swiadomie JADLY piach.

Desmond
    Guest

Sory ale o jakim wpisie ty mowisz ?

Nie wiem o co Ci chodzi czlowieku to ,ze choduje cos od 8 lat to musze miec to wpisane w jakies posranej rubryce ?

Czlowieku wyluzuj...

A jesli chcesz wiedziec to jestem kolega Lukasza z biofilu i choduje od 8 lat gekony lamparcie, kameleony jakies 6 lat i agamy brodate.

lamparty mam 8 lat trzymane na piasku z jednej czesci a zdrugiej kore + kostke bukowa. Ulubionym miejscem ich jest oczywiscie cieplutki piasek...

moze nie do konca swiadomie, bo nie wiem jak jest ze swiadomoscia u zwierzat, ale mialem na mysli fakt ze sporo gadów poprostu je piasek niczym pokarm.

Desmond
    Guest

to strasznie dziwne, ja sie nie spotkalem z tym ewentualnie swiersz wychodzacy z wody pobrudzony piaskiem a pozniej zjedzony. jesli gad ma braki pewnych substancji to bedzie jadl piasek. Zawsze przypadkiem cos moze zjesc tak samo jak male dziecko.

Ale w mojej hodowli jeszcze nie mialem zadnego takiego przypadku to fakt cale terrarium nie mam piaskiem opsypane a "zaledwie" 40 % tylko ,ze gadziny spedzaja na nim 75% wolnego czasu.

nie... Spis jest w pelni dobrowolny, zostal stworzony po to by do niego cos Wpisywac. ale przeciez nikt cie nie zmusza tylko to ułatwia ludziom rozmowe jak z gory widza co druga osoba hoduje i pozwala poznac ludzi z tego samego miasta o podobnych zainteresowaniach...
    a tak to kazdy ma swoich znajomych, fajnie ze znasz lukasza, tez go znam, ale co on ma wspolnego z piachem... gdzies sie pogubilem.

a co do lampartów... sproboj zrobic tak: wez pudelko po margarynie, lub jesli sa juz spore, to pudelko po lodach, wytnij w nim otwor na tyle duzy by gekon mogl sie zmiescic i wejsc do pudeleczka... do tego pudeleczka nasyp torfu, lub kore + kostke bukowa i czesto podloze zwilżaj i postaw taki "domek" w jednym z cieplejszych miejsc terrarium. gwarantuje ci ze zaczna swoje dnie wlasnie tam spedzac a fakt ze dnie spedzaja na piacha raczej nie wynika z ich upodobania do piachu tylko warunków ktore przy nim panuja

noelka
    Guest

grrrr. sluchaj desmond.. poirytowanie wynika z faktu, ze nie wchodzilam tutaj zeby sie posmiac tylko wlansie po to zeby sie czegos dowiedziec. w tej chwili nie czytam juz nawet postow a pytania zadaje tylko i wylacznie na mejlach do niektorych osob. wkurza mnie to ze ktos chce sie czegos dowiedziec a dostaje klamstwa i informacje wyssane z palca. ksiazki to nie wszystko i dobrze o tym wiesz ze lepiej dowiedziec sie czegos od czlowieka ktory hoduje dane zwierze z powodzeniem. jakbym chciala poczytac pier*doly to bym siegnela po Gale a nie marnowala czas na klepanie postow. <--bo niektore "rady" tutaj sa gatunkowo podobne do Galowych (post Dobule bodajze jak rozpoznac czy agamek jest odwodniony jakis koles napisal o suszarce do grzybow) i po co takie bezsensowne komantarze.. wkurza mnie to tym bardziej ze moja gadzina ma przez tego typu rady problem.

Desmond
    Guest

Heheh przeciez Ci napisalem jakie mam warunki w terrarium , nie mam tylko piasku a mam rowniez kostke bukowa + kore. a kolo kwiatow jest tez torf. Kabel grzewczy omija rosliny a temerature na kostace maja taka sama no moze troche nizsza niz na piasku, jednak przesiaduja na piasku i ja im na to pozwalam. Jesli chodzi o piasek i Lukasza to zapytaj jakie podloze poleca do hodowli agamy czy tez lamparta, a jaki odradza moge Ci z cala pewnoscia odpowiedziec ,ze piasek jest ok a ogolnie te podloza (kora , kosta) odradza. Nie sugeruje sie tym co On mowi ale tym co sam przezylem ze swoimi zwierzetami a 8 lat to wystarczajaco dlugo.

Noe zal mi tego co sie stalo i mam nadzieje ,ze bedzie wszytsko ok. Niestety to ,ze ja tak uwazam to nieznaczy,ze tak ma byc tylko dziwi mnie to ,ze wam gady umieraja a mi nigdy sie to nie przytrafilo. Nie wiem ale ja siegajac po ksiazke znanego autora przekonany jestem ,ze zdobede wieksza wiedze niz czytajac forum nieznanej mi wczesniej osoby ktorej nie moge zaufac. Dlatego mam sproa biblioteke i porownoje wypowiedzi roznych autorow a Forum dyskusyjne traktuje jako "plotki" i czesto nowe doswiadczenie...

Szczerze to bardzo zadko tu zagladam i czesto sie denerwuja czytajac "rozne" posty...

Przyklad: Mam agame brodata co mam jej dawac do jedzenia!?

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

zaleta forum jest mozliwosc interakcji z innymi uzytkownikami, i osobami czasem bardziej doswiadczonymi... nie wspominajac juz o mozliwosc rozmowy i bezposredniego zadania pytania niektorym autorom ksiazek...

Uprawnienia umieszczania postów