Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jakie podłoże?

Mieszany widok

jakie podłoże?

Siema!
    robie terrarium dla legwana obroznego i nie wiem jakie podłoze zastosowac, aby legwan go nie zjadł i zeby wygladalo ladnie i estetycznie.

Neu
    Guest

Re: jakie podłoże?

Tu masz stronke biofila i tam jest duzy wybur
    http://www.biofil.pl/biofiles.php?d=polecamy&jezyk=pl
    ale dobra by byla kostka kokosowa

tez wlasnie o kostce kokosowej myslalem i chyba to bedzie najlepsze. bylem na biofilu i chyba 10l wystarczy na terrarium 80,40,40cm (dł,szer,wys.)?

LordLuj
    Guest

Wiecie co zastanawiam sie czy niektorzy czytają opisy??!!! masz jak byk napisane że: "Wymaga przestronnego, suchego, dobrze wentylowanego terrarium. Jako podłoża używamy 10 cm warstwy grubego piasku, żwirku i kamieni." i skoro Opracował Witold "Wiciu" Borkowski na podstawie własnych doświadczeń i poniższej literatury:
    Bruins E.: Encyklopedie teraristiky.Rebo. Dobrejovice 2001
    Vergner I.: "Jeśteri. Biologie, chov. Gekoni I". Madagaskar. Jihlawa 2001
    Kocian M.: Leguani a agamy. Polaris. Frenststat 1998
    TO WIE CO PISAŁ!!!
    W terrarystyce chyba chodzi o to aby stworzyc pupilowi jak najlepsze warunki bytowe i w miare mozliwości zblizone do biotopu danego gatunku!!
    Jeśli sie myle prosze mnie poprawić!!

Neu
    Guest

No to ja podalem kostka kokosowa ladnie wyglada i niezaszkodzi legwanowi no a ze on ma miec piasek to fakt(ja sie nieznam na jaszczurkach))))).A jak juz mówie o pisaku to zobacz w realu w zoologicznym abo gdzies indzie to som piaski o roznych kolorach bardzo ladne.

noelka
    Guest

Gow*n a nie ze nie zaszkodzi! ZASZKODZI!!!!!zadna kostka!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko PIASEK!!!!!!!!!!!! moja legwanica sie zapchala kawalkiem drewna!!!!! <--jest z nia naprawde zle! TYLKO PIASEK DLA LEGWANOW OBROZNYCH!!!! zadne kolorowe piaski, zwylky, taki do piaskownic, plukany i odkazony!!!

noelka
    Guest

No to ja podalem kostka kokosowa ladnie wyglada i niezaszkodzi legwanowi no a ze on ma miec piasek to fakt(ja sie nieznam na jaszczurkach))))) <----- NEU! jak sie nie znasz to sie wypowiadaj bo guzik o tym wiesz!!!

hmm on moze sie nie znac.... ale mogl poczytac rozne opinie i napisac na ich podstawie, poniewaz dla wiekszosci jaszczurek to ten piasek jest nie w pozadku, gekony lamparcie tez niby pustynne ale piachem sie zapychaja......

noelka
    Guest

dla wiekszosci. igunana_12 napisal konkretnie "legwan obrozny" wiec nie pisz mi tutaj o lampartach bo to nie ma sensu. (lampart nie zyje na pustyni-poczytaj).

Neu
    Guest

noelka piasek taki kolorowy jest czysty i tez moze byc i napewno lepszy nisz taki z piaskownicy gdzie koty sikajom no fakt odkaziszgo ale nigdy nie na 100%!!!!!!!!!!!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów