Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ociężały legwan

Re: Ociężały legwan

MBD - metabolic bone disease

Metaboliczna choroba kości - po polsku - osteodystrofia pokarmowa.
    Spowodowana jest wadliwą gospodarką organizmu na skutek niedoborów wapnia w diecie a także nie możności jego przyswojenia (brak dostępu do promieniowania UV)

Krzywica - deformacja koścca na na skutek niedoborów wapnia w diecie a także nie możności jego przyswojenia (brak dostępu do promieniowania UV) u młodych, rosnących osobników. Zaawansowana prowadzi do groteskowego wyglądu chorego zwierzęcia.

Może doprowadzić do trwałych deformacji a nawet śmierci.

http://www.terrarystyka.com.pl/zdrow...20020828121802

Nie o stylistykę mi chodziło, tylko to "rysiek ratuj' tak rozpaczliwie zabrzmiało :-))). Myślałem, że już krytycznie z Twoim smokiem, a on i bazylię sobie podjada. To dobrze. Pozdrawiam! Rysiek

misiekk
    Guest

..o treraz wszystko jasne....rysiek juz nie bede ..ty bo mn ma takei dni ze minimalnie cos skubnie a ma takei ze troche wiecej...aha niewime jak wykombinowac z zielenina zeby byla swuieza..bo jate tak wstaje rano robie c ma robic legowi / jedzonko zmian awodu spryskiwanie itp / i warzywa i owoce klade na talezyku na ziemi wazywa sa swierze nawet spory czas ale zielnina jak ja rozloze na gornych galaziach bo z tamtat ja je to zaraz wiednie..probowalem klasc tak ze konce wkladalem do baseniku i dluzszy czas byly swierze ale z ziemi w sumei nei je tych roslinek ..jak ty to wykombinowals??? ..zwroc uwage na to ze moj leg zabiera sie za jedzeni jak juz wie zenikogo nei ma w domu i jest spokoj ...

Mój jak byl mały to jadł z miski stojącej na podłożu. Jak się przyzwyczaił to jadł tylko z ręki. Tak jest do dzisiaj. Jeśli zielone skubnie tylko z gałęzi to mu tak dawaj.Gdy nie ma Cię w domu nawet jak lekko podeschnie to też nie szkodzi. Jak masz możliwość i jesteś w domu to zieleninkę wymień. Pozdrawiam! Rysiek
    Z okazji Mikołaja załącznik dla wszystkich :-))) .

misiekk
    Guest

dzieki za zalacznik........wiesz martwi meni ze lestat wyglda na chudzine

misiekk
    Guest

dzis go przylapalem jak wszedlem do pokoju zasuwal z bazylia w gebie

Małe legwanki nie są grube :-))). Wyglądają na takie chudziny . Pozdrówko! Rysiek

misiekk
    Guest

aha ...dzis lestat sporo pochlona jedzonka glownie zielonego

misiekk
    Guest

....dzis pierwasz kompiel ale najpier dalem mu troche pochasac po pokoju zrobilem konstrukcje i sobie zasuwa...ale wiesz co lestat zacza sie stawiac i to powaznie ... jak go poscilem po tapecie sie wspinal

Uprawnienia umieszczania postów