-
ZOO- TESCO Gliwice
Witajcie! Byłem dzisiaj na zakupach w Tesco i kolejny raz odwiedziłem niedawno otwarty sklep Zoo na pasażu . Z zewnątrz robi pozytywne wrażenie. Przy wejściu morskie akwarium, dużo preparatów i akcesoriów dla zwierząt, dużo rybek, gryzoni, ptaków, a z tyłu gady. Lubiałem zawsze wstąpić, popatrzeć. Był boa, wąż zbożowy, skorpion, ptasznik, żółwie, agama brodata i ostatnio młode legwanki zielone. Terraria małe, oświetlenie- to pomalowane na zielono zwykłe żarówki, po jednej na terra, wentylacja (sorry) do dupy, jedzenie ( sorry ) gówniane, brak UV gdziekolwiek . Było to przykre. Dzisiejszy pobyt tam doprowadził mnie do stanu, o którym lepiej nie napiszę. Wąż boa w mętnej wodzie ( delikatnie powiedziane ) tylko głowa wystawała, legwany bez ruchu , bez jedzenia, bez wody, żółw jeden nieruchomy, jeden próbował ugryźć kawałek resztek marchwi. Ptasznik w małym pudełku, skorpion też. Agama na którą zawsze chetnie patrzeliśmy z rodzinką-nieżywa !!! Poszedłem po właściciela i powiedziałem mu o agamie. Stwierdził, że żywa ! IDIOTA!!!! Jak mnie swędziała ręka...Sk...yn. Po chwili doszedł do wniosku, że faktycznie nie żyje. Taka była ładna, młoda...Woda , na co zwróciłem im uwagę ( była jeszcze kobieta na stoisku ) też wiele pozostawiała do życzenia! Bez reakcji z ich strony . Czy nie ma możliwości wysłać kontroli do takich sklepów, nie ma sankcji prawnych. Po co są Kluby i Związki Terrarystów ? Po co jest CITES ? Czy tylko dokument się liczy ? Jeśli ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu, niech napisze. Dla ratowania tych dwóch małych legwanów z Tesco mogę pożyczyć na czas nieokreślony (za darmo ) terrarium Gucia. To, w którym przebywał do roku. Propozycja dla odpowiedzialnych osób z okolic Gliwic, które mają zamiar kupić legwana. Zdaję sobie sprawę, że to problem nie tylko Gliwic, ale całego kraju. Przy pobycie w takich sklepach zwracajmy uwagę właścicielom na złe warunki zwierząt. Nie musi to być w inteligentny i grzeczny sposób- ja tak dzisiaj zrobiłem i nie wstydzę się tego . Zacznijmy od sklepów to może na zoo nie trzeba będzie kończyć ! Pozdrawiam! Rysiek
Ps. Ta agama leżała na grzbiecie z wyprostowanymi do góry, sztywnymi łapkami i wedlug tego IDIOTY żyła. Może brała solarium :-(((.
Uprawnienia umieszczania postów