-
Re: ZOO- TESCO Gliwice
To nie jest market Tesco, tylko sklep znajdujący sie na pasażu marketu. Ochrona Tesco nic do mnie nie ma , a rozrabiać nie mam zamiaru :-). Będą tylko oficjalne uwagi o złych warunkach w których zwierzęta przebywają. Pozdrawiam! Rysiek
-
Mam nadzieję że uda Ci się coś osiągnąć bo szkoda zwierzaków a jak im spadną obroty to może...
-
Yo Rysiu jak coś to moge wybrać się tam razem z tobą
I w sumie to nie mam pojecia co mozna by zrobic, wiem ze ten sklep w TESCO to jeden ze sklepow sieci zoo, kiedys napotkalem ich strone w necie jeszcze poszukam jak znajde dozuce link. A moze ktos moglby zrobic jakas WIELKA str www z "reklama" takich sklepow (ja niestety nie potrafie). Moznaby zamieszczac tam zdjecia, opisy itp...
Pozdrawiam Marblo }
-
Ja tam zaglądam przy okazji zakupów w markecie, jesli masz ochotę to rób to samo. Zwracaj uwagę, że nie maja czystej wody, jedzenia nie ma wcale, albo leży jakieś stare, zeschłe. Masz też blisko jak ja :-))). Może to ich trochę zachęci, aby tym zwierzakom stworzyć w miarę godne warunki życia. Ta nieżywa agama brodata to był przykry widok...a obserwowałem ją ponad miesiąc. Taka była fajna, ciekawska. Zawsze kręciła sie gdzieś koło szyby i nie bała sie obserwujących. Pozdrówko! Rysiek
-
@Autor: Rysiek (---.bmj.net.pl)
"Czy nie ma możliwości wysłać kontroli do takich sklepów, nie ma sankcji prawnych....."
(niestety wiekszosc nie ma pojecia o tym co sprzedaje i w jakich warunkach powinny byc dane zwierzeta trzymane)
" Po co są Kluby i Związki Terrarystów ?"
CITES jest po to aby POLITYCY mieli czyste sumienie,
(w zakresie terrarystyki - i nie tylko istnieja tzw. kwoty importowe, czyli gady moga byc importowane tak czy siak.)
Ograniczanie handlu nie zmieni faktu ze poprzez POSTEPUJACE BLYSKAWICZNyM STOPNIU NISZCZENIE SRODOWISKA NATURALNEGO
ginia rokrocznie SETKI gatunkow i to BEZPOWROTNIE (i tu nie pomoze nawet NOE i jego arka) - ich nie ma i nigdy juz nie bedzie!!
".... Dla ratowania tych dwóch małych legwanów z Tesco mogę pożyczyć na czas nieokreślony (za darmo ) terrarium Gucia."
"... Niska cena zachęca do nieprzemyślanego zakupu - weźmy chociażby żółwie na taragach ... wszyscy je kupowali jako zabawki dla dzieci. Mnóstwo ludzi miało żółwia, który nudził im się po paru tygodniach i szwendał się zapomniany po podłodze."
-
-
To jak jest ktos chetny do zrobienia i prowadzenia serwisu WWW z ANTY-REKLAMA takich sklepow ??? I moze byc tam przy okazji cos jak top 10 najlepszych i top 10 najgorszych sklepow ze zwierzakami..... Codzi mi o taki serwis zeby ludziska mogli dodawac swoje komentarze zdjecia itp.... . Sam bym cos takiego zmajstrowal ale niestety o tworzeniu www to nie mam zielonego pojecia
Pozdrawiam Marblo }
-
Cześć! Cieszę się, że w sklepie coś się zmieniło na korzyść zwierzaków. Nie mam pojęcia czy to po mojej interwencji, czy ktoś z właścicieli ( lub znajomych ) zagląda na to forum- nieważne. Ja jutro tam będę i wstąpię do sklepu zobaczyć " co nowego". Jeśli ta agama i brudna woda, oraz brak jedzenia były przypadkiem , a zmieni się to na lepsze to bardzo się cieszę. Jest to jednak problem na skalę kraju, a nawet tak jak pisał dr. Robert problem ogólnoświatowy . Nie bójcie się głośno o tym mówić personelowi sklepu. To ich praca i obowiązek. Może chociaż w małym procencie los tych zwierząt się zmieni. Pozdrawiam! Rysiek
-
Właśnie wróciłem z Tesco. W sklepie Zoo Afrika miła niespodzianka. Czysta woda w pojemnikach, boa w basenie z czystą wodą, w terrarium małych legwanów świeża potarta marchew, potarte jabłko, małe kawałki kapusty pekińskiej. Wszystko w pojemniczku, nie walające się byle gdzie. Niestety terrarium agamy już puste. Może lepiej, aby takie zostało. Dzisiaj też co do obsługi nie ma zastrzeżeń. Pani uprzejmie zapytała się czy w czymś pomóc...Oby to co zobaczyłem parę dni temu nie miało już miejsca to będzie ok. Mam cichą nadzieję ( tylko nie piszcie, że to matka głupich :-)) ), że zostanie tak, jak to wyglądało dzisiaj. Pozdrawiam! Rysiek
-
Re: ZOO- TESCO Gliwice (NOWY POMYSL)
Witam!!!!!!!!!!!!!!!
Przejde odrazu do zeczy. Mam pomysl. Zamiast pisac na forum posty typu "ZOO Centrym w markecie X jest do d***" z nadzieja ze ktos to zmieni przejdzmy do nastepnych krokow. Otoz proponowalbym w lecie (poniewaz "nauczajacy sie" maja wiecej czasu) stworzyc grupke paru zapalonych terrarystow ktorzy chcą walczyc o prawa zwierat i maja czas (glownie "nauczajacy sie") ktorzy by odwaliliby czarna robote wedlug dr roberta (cytat:" Powinny być szczegółowe uregulowania dotyczace warunków przetrzymywania zwierząt w sklepach, potrzebna jest dokumentacja złego ich traktowania."). Nie mowie ze wszyscy powinni odrazu pisac szczegolowe pisma. Znalazlby sie ktos kto by tym nadzorowal (moze nook poprosze go na czacie bo mam z nim uklady ). Wygladalo by to tak:
W Opolu jest zly sklep zoo "X". Paru terrarystow opolanow ktorzy nie mogliby tego zniesc pstryknelaby potajemnie lub z "obstawa" fotke, napisze cos potem wysyla do "mozgu"(nie musi byc jeden) on to jakos sklecie i wysle tam gdzie trzeba. Prosilbym narazie tylko o wasze opinie co wy na ten temat myslicie. Czy ma to szanse odniesc skutek (choc 1 sklep to i tak BARDZOOOOOOOOOOO!!!!! duzo)?
Czekam z niecierpliwoscia na wasze odpowiedzi
WASZ LEGWAN OPOLE (LO)
Uprawnienia umieszczania postów