-
Re: ZOO- TESCO Gliwice
dziwi mnie ten brak kontroli. byliśmy ostatnio w sklepie gdzie zdecydowaliśmy się kupić legwana. zaczęliśmy wypytywać o warunki, opiekę weterynarza itd. i kierownik stwierdził, że mieli ostatnio kontrolę i nie mieli zastrzeżeń. dlatego właśnie myślałam, że taki nadzór jest czymś naturalnym.
a tak przy okazji myślę, że miły akcent, klatki, akwaria i terraria owszem, do wielkich nie należą, ale zadbane, woda czysta,(żadna jaszczurka nie leżała do góry brzuchem, zażywając słonecznej kąpieli...) byle tak dalej.
a co do zdjęć, to nie jest taka prosta sprawa. brat zaczął robić zdjęcia jaszczurkom (oczywiście spytaliśmy wcześniej o pozwolenie, ale nie szefa), przyszedł kierownik i był niezadowolony. sprawa się wyjaśniła i było ok. nie sądzę jednak by tak łatwo przeszło to w sklepie, gdzie warunki są, delikatnie mówiąc, złe.
.....
pozdrawiam i mam nadzieję, że temat "nadzoru" zamknięty nie zostanie
-
czesc, jestem zszokowana bo mieszkalam kiedys w Gliwicach i zawsze lubilam Tesco, ale kiedy wyjezdzalam nie bylo jeszcze tego sklepu ZOO. Wiecie ja bym zrobila male przedstawienie, zebralabym jakies 4 - 5 osob najlepiej facetow (robia wieksze wrazenie i weszla z aparatami do sklepu, porobila fotki i oswiadczyla ze ida do prasy jesli standard w ciagu 2 dni sie nie zmieni. A potem i tak wyslalabym te fotki do zainteresowanych magazynow na wszelki wypadek.
Nie "siedze" w gadach, dopiero niedawno sie zainteresowalam, ale takie rzeczy mnie dprowadzaja do szalu. pozdrowka, moni
-
Dzięki Dr. Robercie za wyjaśnienia. Czuję się bezsilny i jak widzę, że agama nie żyje bo miała złe warunki, a jakiś głąb z kucykiem i "paniusia" za ladą mają to w d...to mnie coś trafia. Gdybym mógł, sprawiedliwość wymierzył bym sam. Po co ten CITES ?! Z czym idziemy do Unii ?!. Pozdrówko! Rysiek
-
Ja nie jestem za zbyt niskimi cenami za gady. Jeżeli ktoś musi trochę pooszczędzać na gada, to po pierwsze ma czas na zastanowienie się, a nie jest to zakup pod wpływem impulsu - o jaka ładna mała jaszczurka - a poza tym jeżeli ktos zainwestuje jakąś sumę, to zrobi wszystko, by zwierzę nie padło po miesiącu. Myślę, że niezbyt niska cena chroni zwierzę przed pseudomiłosnikiem.
Ewa
-
Wiesz Rysiek, teraz sobie mysle, ze powinienes ten watek umiescic na glownym forum..... Moze wiecej osob sie tym zainteresuje?!
Marysia
-
Zgadzam się z Ewą! Niska cena zachęca do nieprzemyślanego zakupu - weźmy chociażby żółwie na taragach ... wszyscy je kupowali jako zabawki dla dzieci. Mnóstwo ludzi miało żółwia, który nudził im się po paru tygodniach i szwendał się zapomniany po podłodze.
Dziś gdy żółwie są w sklepach zoologicznych i kosztują drożej już się tego nie widzi.
Gady powinny być drogie i mówie to pomimo, że nie jestem bogata i muszę zbierać na swoje gadzinki. Ile jaszczurek agama agama przeżyłoby gdyby kosztowały nie 50zł a np. 350zł? Napewno sporo, bo taka cena studzi słomiany zapał i zostają kupujący, którym faktycznie zależy. A sytuacja w naszym kraju powoduje, że 350zł to już spory wydatek dla wielu ludzi. Także nie ma co się oburzać na wysokie ceny.
-
Rysiek, niestety w Unii też nie jest z tym najlepiej. O ile w Niemczech czy Holandii jest jeszcze jako tako, o tyle np. w Hiszpanii tak samo jak w Polsce albo gorzej
Nie mówię nawet o gadach, ale szczeniakach i kociętach trzymanych w kojcach na wystawach sklepów zoo. Widywałem takie w Barcelonie, Sewilli i różnych "dziurach". Bardzo smutny widok.
Niestety nie ma przepisów ogólnounijnych dotyczących warunków i norm dla sklepów zoo i prywatnych właścicieli i każdy kraj robi co chce.
-
Czyli jest wiele do zrobienia . Jestem realistą i wiem, że na niewiele to się zda, ale moja osoba będzie przykrym widokiem dla sklepu zoo na pasażu Tesco-Gliwice. Przy ludziach będę im wytykał to wszystko o czym pisałem. Mi się nie zbrzydnie , a im ? Zobaczymy ! Pozdrawiam! Rysiek
Ps. Są tam dwa młode legwany zielone. Tak jak pisałem powyżej jeśli ktoś zamierza kupić któregoś z nich udostępnię terrarium po Guciu. Warunek to odpowiedzialna, dorosła osoba z okolic Gliwic.
-
Jak ktoś kupi, przyjdą następne. To nie jest dobre wyjście.
-
Popieram pomysł Ryśka ze zniechęcaniem ludzi do kupna w takich sklepach. Najwyżej zostanie "wyproszony" przez ochronę TESCO a przynajmniej zniechęci pare osób które powtórzą innym co usłyszały. Może w ten sposób zmusi obsługę sklepu do poodniesienia standardów życiowych zwierząt aby wydały się atrakcyjnijsze dla klienta, choć szanse są nikłe bo "kombajny" takie jak TESCO stawiają na ilość, a sprzedają od groma akcesoriów i pokarmów więc i tak wyjdą na swoje.
Maciek.
Uprawnienia umieszczania postów