Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Brazowe pręgi

dr Robert
    Guest

Re: Brazowe pręgi

Na pytanie o status tych gatunków Cyclura już chyba znalazłeś odpowiedź (widziałem innym wątku). W Polsce parę Cyclura nubila nubila (czyli tego z Kuby najpospolitszego z rodzaju Cyclura - 40-60 tys. osobników) można zobaczyć w ZOO Poznań. Wiosną były nawet jaja, ale niestety młode było za słabe na wylęg. Ta para pochodzi z zoo w Pradze, gdzie jest jedna z najlepszych hodowli tego gatunku na świecie. W praskim zoo legwany te oprócz normalnych terrariów z młodymi, podrostkami miały również gigantyczne terrarium (właściwie część oddzielonego pawilonu, kilkanaście, może ponad 20 metrów długości) zarośnięte wielkimi kaktusami i innymi roślinami z ich naturalnego środowiska. Wyglądało to naprawdę imponująco. Chyba najlepsze pomieszczenie dla gadów jakie widziałem, a trochę już widziałem. A legwany wyglądały jak w naturze. Niestety po powodzi ta część zoo jest zamknięta, mam nadzieję, że to odbudują (gady szcęśliwie nie ucierpiały, legwany i wielkie żółwie w porę udało się wywieźć). Poza tym legwany z rodzaju Cyclura są w wielu niemieckich zoo. Ostatnio widziałem spore stadko w Zoo we Frankfurcie n/Menem, w dużym terra (choć w porównaniu z Pragą jest małe i nie tak pięknie urządzone). W tej chwili Cyclura nubila nubila młode są do zobaczenia i do kupienia w zoo w Wiedniu, ale nie znam ceny.

Czytałem kiedyś o tym terrarium w Pradze. I o zoo. Słyszałem już wcześniej, że miały tam wspaniałe warunki. Jednak słyszeć , a widzieć-to nie to samo! Po powodzi myślałem o tym co stało się ze zwierzętami ( bo dużo z nich utonęło ) i co z gadami. Dzięki, teraz już wiem. Ja też mam nadzieję, że to kiedyś odbudują i będę mógł to zobaczyć. Z Gliwic do Pragi nie jest tak daleko :-) . Pozdrawiam! Rysiek

Mam pytanie do dr. Roberta. Gdzie Pana zdaniem są najlepsze ekspozycje gadów w polskich ZOO? Byłem już w wielu Polskich ogrodach zoologicznych i nigdzie terraria nie rzuciły mnie na kolana. Inna sprawa, że dotychczas bardziej interesowały mnie akwaria, ale to się zmieniło ))

dr Robert
    Guest

Najlepsza ekspozycja jest w Poznaniu, w starym zoo. Gatunków może nie jest dużo, ale wszystko dobrze utrzymane. Terraria biotopowe - po kilka gatunków z jednego kontynentu razem. Czysto, widać przez szyby co jest w środku. Fantastyczne terraria z Dendrobatesami z masą roślinności i ciurkającą wodą. Kilka ciekawych i rzadko spotykanych gatunków. Chociaż czekam jeszcze na pawilon z krokodylami, i mam nadzieję, z waranami z Komodo.
    Największą kubaturę i liczbę gatunków ma zdecydowanie zoo Wrocław, ale brak tu gospodarza. Zwierzęta zapuszczone, prawie się nie rozmnażają, brudno. Zdecydowanie powinni przyjąć jakiegoś fachowca- zapaleńca od płazów i gadów, który by to zmienił. W Chorzowie, Łodzi, Warszawie czy Toruniu ekspozycje są skromniejsze i, w mojej opinii, mniej interesujące. Stosunkowo blisko polskiej granicy jest zoo w Dvur Kralove koło Hradec Kralove w Czechach. Oprócz znanej na całym świecie hodowli zwierząt afrykańskich, w tym nosorożców, mają może niezbyt bogate w gatunki, ale piękne odremontowane terrarium (na wiosnę wylęgły się tam m.in. małe kajmanki Paleosuchus palpebrosus), no i fantastyczną halę dla ptaków. Mają stronę internetową również po polsku.

Uprawnienia umieszczania postów