-
Re: Brazowe pręgi
Dr. Robercie, czy spotkał się Pan już z legwanem rodzaju Sauromalus z gatunku Sauromalus ater? Występują w pustynnych okolicach Stanów Zjednoczonych ( Kalifornia, Utah, Nevada, Arizona ) jak również zachodni Meksyk. One prawdopodobnie mają zabarwienie czarno-czerwone. Wśród legwanów tych gatunków, podgatunków, rodzajów jest bardzo dużo. O tego Sauromalus ater pytam z ciekawości . Nie mam żadnej fotki, a chciałbym go zobaczyć. Pozdrawiam! Rysiek
-
Na żywo nie widziałem tego gatunku. Zdjęcia są np. na:
http://www.wildherps.com/species/S.ater.html
http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/he...australis1.jpg
http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/he...australis3.jpg
Sauromalus australis to synonim S.ater. Oczywiście gdy wziąć pod uwagę całą rodzinę Iguanidae to mamy setki różnych gatunków, a nawet jeśli tylko podrodzinę Iguaninae to mamy 36 gatunków, oczywiście o różnych kształtach i barwach. Tu chodziło raczej o legwana zielonego, a tych mamy tylko 2 podgatunki. No i z rodzaju Iguana jeszcze I.delicatissima, ale to rzadkość.
-
Ładny jaszczur. Dziękuję za linki. W przypadku ubarwienia wiem, że chodziło o Iguana Iguana i Rhinolopha. Do tych gatunków Iguanidae ( do których zaliczany jest legwan zielony ) zalicza się też 7 gatunków legwanów madagaskarskich z rzędów Chalarodon i Oplurus, oraz rodzaj Anolis ( fałszywych kameleonów ). Czy to prawda ? Pozdrawiam! Rysiek
-
Podoba mi sie też legwan polinezyjski ( Brachylophus fasciatus ) . Piękna zieleń ! Rysiek
-
Tak, do rodziny Iguanidae należą też anolisy i legwany z Madagaskaru, ale nie jest to już podrodzina Iguaninae. A co ja tu będę gadał. Wejdź na www.reptiliaweb.org
Tam masz aktualną systematykę gadów.
-
Dzięki. Pozdrówko! Rysiek
-
No, niestety Rysiu Brachylophus (czyli legwan z Fidżi) jest tylko w kilku prywatnych kolekcjach w Europie. Wiem tylko o hodowcach z Austrii, Niemiec i Francji, którzy go rozmnażają (jest w I załączniku CITES). Trzymać takiego pojedynczo to grzech !
-
Zdaję sobie z tego sprawę :-). Dziękuję za wyjaśnienie, ale ja nie zamierzam zmieniać zwierzaka, a o dokupieniu innego nie ma mowy. Może kiedyś. Na dzień dzisiejszy wystarczy mi Gucio :-). Co do tego legwana polinezyjskiego, to jest piękny. Mam jego zdjęcie i krótki opis. Postanowiłem poszerzyć swoją wiedzę na temat legwanów ( nie tylko Iguana Iguana ), dlatego pytałem o tego z Fidżi i Sauromalus ater. Mam parę informacji o tych gatunkach i jeszcze innych : o naziemnych legwanach z Galapagos-Conolophus subcristatus i pallidus, Cyclura cornuta, Dipsosaurus dorsalis, o legwanie morskim Amblyrhynchus cristatus . Samych nazw nie sposób zapamiętać, a co dopiero zdobyć wiedzę o różnych gatunkach ?! Mam informacje, że istnieje ponad 50 rzędów i około 700 gatunków. Sama podrodzina Iguanidae to ok. 30 gatunków i 34 podgatunki w 8 rodzajach !!! Życia braknie :-))). Czytam jednak na temat tych , które są mi dostępne i jest to bardzo ciekawe. To są miniatury prehistorycznych "smoków". Mimo różnego wyglądu i ubarwienia wszystkie na swój sposób ciekawe. Tylko ten ludzki gatunek nie zawsze postępuje z nimi po ludzku. To jest smutne. Pozdrawiam ! Rysiek
-
To fakt. Wejdź np. na www.cyclura.com
A potem wybierz "Cyclura status"
Różne gatunki i podgatunki Cyclura. Niektórych zostało 100 sztuk albo mniej
((
-
Dzięki! Niesamowite wrażenie robi to zdjęcie - http://images.cyclura.com/cgi-bin/im...1.jpg&img=&tt= . To tak jakby mój Gucio ziewał :-))).
Czy to prawda, że trzy z tego gatunku- Cyclura mattea, porricensis i nigerrima już całkowicie wyginęły ? Pozostałe rodzaje legwanów Cyclura są w I aneksie konwencji waszyngtońskiej. Czy gdzieś w Polsce można je zobaczyć ? Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów