-
Re: Brazowe pręgi
Na pytanie o status tych gatunków Cyclura już chyba znalazłeś odpowiedź (widziałem innym wątku). W Polsce parę Cyclura nubila nubila (czyli tego z Kuby najpospolitszego z rodzaju Cyclura - 40-60 tys. osobników) można zobaczyć w ZOO Poznań. Wiosną były nawet jaja, ale niestety młode było za słabe na wylęg. Ta para pochodzi z zoo w Pradze, gdzie jest jedna z najlepszych hodowli tego gatunku na świecie. W praskim zoo legwany te oprócz normalnych terrariów z młodymi, podrostkami miały również gigantyczne terrarium (właściwie część oddzielonego pawilonu, kilkanaście, może ponad 20 metrów długości) zarośnięte wielkimi kaktusami i innymi roślinami z ich naturalnego środowiska. Wyglądało to naprawdę imponująco. Chyba najlepsze pomieszczenie dla gadów jakie widziałem, a trochę już widziałem. A legwany wyglądały jak w naturze. Niestety po powodzi ta część zoo jest zamknięta, mam nadzieję, że to odbudują (gady szcęśliwie nie ucierpiały, legwany i wielkie żółwie w porę udało się wywieźć). Poza tym legwany z rodzaju Cyclura są w wielu niemieckich zoo. Ostatnio widziałem spore stadko w Zoo we Frankfurcie n/Menem, w dużym terra (choć w porównaniu z Pragą jest małe i nie tak pięknie urządzone). W tej chwili Cyclura nubila nubila młode są do zobaczenia i do kupienia w zoo w Wiedniu, ale nie znam ceny.
Uprawnienia umieszczania postów