-
skok na szybe
mam swojego lega od soboty i pozatym ze byl ciekawski siatki na gorze terra. i spadl (naszczescie na torf) to nic takiego co by mnie zmartwilo nie zrobil az do teraz najpierw zrobil kupke z taka biala mazia podejrzewam ze jest to to oczym pisali ludzie ze to kwas ... i ze sie tak legwany zalatfiaja. ALE to co zrobil przed 5 min zwalilo mnie z nog i zrobilem sie caly z waty nawet teraz jak pisze to mi sie rence trzesa. patrze sobie a tu schranz sie dziwnie schyla na konarze a tu nagle wybil sie i skoczyl na przednia szybe uderzajac w nia glowa. Wyglada na to ze nic mu nie jest bo spadl na dol pochodzil troche pogrzebal sobie w podlorzu i z powrotem wszedl na gure teraz znofff siedzi na konarze i wpatruje sie w szybe. boje sie ze mu sie cos stanie od uderzenia lub upadku bo moze spasc na korzen tak z ok 50 cm. Moze wam tez sie takie cos zdarzylo.Poradzcie c mam robic.!!!!
-
Re: skok na szybe
postanowilem ze zgasze mu swiatlo to pujdzie spac ale on wtedy zaczal chodzic po terra. i probowal wchodzic po szybach jak by chcial sie wydostac ,wkoncu sie polozyl i caly czas wystawia jezyk i macha lekko ogonem.mam nadzieje ze mu sie nic nie stalo.Mam go dopiero od soboty i ma 60cm.Pomocy co mu jest ze tak skacze. Mi sie wydaje ze sie chce wydostac z terra. Dzis juz chyba nie zasne .
-
...czlowieku to chyba normalne ze jak go wsadziles do terra to chce sie wydostac jakby ci ktos do klatki wsadzil tez bys kombinowal jak wyjsc ..przeciesz to nie jest zwierze wychodowane wniewoli ...to dzikie zwierze i nawet jak sie urodzilo w terra gdzies w hodowli to i tak pewne cechy dzikiego zwierzecia zostana
-
a poza tym legwany to bardzo ciekawskie zwierzeta. po pierwsze chce się wydostac to pozwol mu troszke pochodzic po domu (aby tylko wszystkie okna i drzwi byly zamkniete i miej go caly czas pod kontrola...) bedzie badal wszystko jezykiem (moj Ozzy na poczatku moze nie skakał na szybe ale intensywnie przy niej kopal dolki (aby sie wydostac) a po drugie... NIE ZGASZAJ MU ŚWIATŁA TAK PÓŹNO!!!! przecież słońce zachodzi wcześniej... ja gasze o 20:30 częściowo(jedną żarówkę) , żeby się przyzwyczaił i ułożył do snu, a o 21:00 całkowicie wszystko i włączam kabel grzewczy na noc.
pozdrawiam
Dota
-
u mnie kabel 24 godziny na dobe..ale gasze tez kolo tej godziny czasem pozniej 21. 30 calkowicie poniewaz wlaczam o 8 a jak przespie to o 9 no chyba ze matka wejdzie i zapali .czesto przebudzam sie o 8 i wlaczam s"slonce 'legowi potemi de se spac dalej :
-
To o której zachodzi słońce nie ma większego znaczenia. Dzień w Polsce i tak jest za krótki a w terrarium obowiązuje sztuczny cykl. W moich terrariach światło zapala się o 9.00 a gasi o 23.00 (mam elektryczny timer).
Co do szyby:
Mogą być dwa powody dla których leg skacze na szybę:
-nie widzi szyby, chce skoczyć na coś poza terrarium
- widzi tam swoje odbicie, odbicie konara itd i chce się przedostać
-
################################################
Mój robił tak samo.####################################
Myśle ze nie widział szyby, teraz gdy jest brudna :-> tak nie robi.#####
#################################################
#################################################
Sorki za znaczki ale nudzi mi sie 8-0######################## ################################################
-
Światło w terrarium powinno się palić ok. 12-14 godz. Nie można się sugerować naszym klimatem. Powody skakania są takie jak opisuje Alicja. Mój też kiedyś to robił, bo mam szklane terrarium. Teraz tylko trochę pokiwa rywalowi w szybie. Te skoki i uderzanie w szybę ( ale z duzym impetem ) mogą być niebezpieczne dla zdrowia lega . Pozdrawiam ! Rysiek
-
Mój skakał ale w przeciwna strone tzn. jak wracal do terra to żeby skrócić droge chcial wskoczyc przez boczna szybę. Czasem mu się to jeszcze zdarza.
Pozdrawiam
-
Mojemu też :-))). Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów