-
Zielone zrodlo Ca
Mam pytanie do wybitnych, acz zyczliwych znawcow zywienia legwanow zielonych. Ktore zielsko zawiera najwiecej Ca i w dodatku jest naprawde w kolorze zielonym? A moze cos w dodatku ma slawne i pozyteczne proporcje Ca:P. Inne kolory zrodel wykluczone, Yoda wcina tylko zielone. Bez suplementow. I chyba nie tylko ja mam taki problem.
NIe mam wielkiego doswiadczenia okupionego wieloma probami i bledami, wole nie bladzic, jednak ile zrodel, tylez wersji. A moje zielone stworzenie czeka na diete cud, nie na moje sztuczki zywieniowe.
Czy awanture na temat szczawianow wywola haslo szpinak, ale z duza zaw. Ca?
Albo wytworne rosliny typu roszponka i rukola? Zawieraja cos wartosciowego poza akceleratorem biegu do miski?
Czekam z cierpliwoscia godna poczatkujacego hodowcy legw. i pozdrawiamy.Y
-
Re: Zielone zrodlo Ca
Tak na szybko mogę Ci podać następujące informacje: mniszek lekarski ( mlecz) stosunek Ca : P ( wapń-fosfor ) 2,5:1- 100g/174mg Ca
kiwi- 1,3:1-100g/40mg Ca
figi- 2,1:1- 100g/37? Ca
papaya 1,5:1- 100g/23mg Ca
morele 1,5:1-100g/17mgCa
jeżyny 1,5:1-100g/44mgCa
cukinia 1,2:1-100g/30mg
Wymieniłem to co miałem "pod ręką". Wiem, że są tu owoce nie zielone, ale to informacja dla innych czytelników. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Postaram się później znaleźć coś więcej . Idealne -mlecz,figi.
-
Jak się ma działkę bardzo dużo liści nadaje się dla legwana np. groszku, winogron, truskawek, malin itd ...
-
-
Dzieki, skorzystam z Ryskowych porad i pojade do jakiegos hipera zakupic figi, bowiem w centrum w-wy strasznie trudno o dzialke pelna lisci malin i groszku, zwlaszcza w pod koniec listopada. Ale od wiosny juz sie poprawie.Y
A co z ta roszponka i rukola? Albo ze szpinakiem (szczawiany, ale Ca?)? Mozna czy nie mozna? Tak lubimy oboje szpinak, a osteoporozy jeszcze sie nie nabawilam.A czy z takich ziarenek gorczycy, sluzacych jako przyprawa, wyhoduje sie rosline z liscmi do jedzenia? Czy ktos probowal?
Bede wdzieczna.
-
Te liście i wiele innych, o których napisała Alicja muszą znależć się w menu legwana. Ja napisałem jakie owoce i liście mają korzystny stosunek wapnia do fosforu i to tylko takie, które szybko mi udało się znaleźć. Są tabele żywieniowe, w których jest wszystko podane i jeśli te proporcje są odwrotne( Ca:P) to i tak jest to jadalne dla lega. Dlatego miedzy innymi podajemy wapno, aby to zrównoważyć. Na ogół te proporcje nie są tak korzystne jak w przypadku mleczy i fig. Pozdrawiam! Rysiek
-
Ale skad wziac liscie malin i groszku w listopadzie? A wlasnie wrocilam ze swieza figa! Yoda jest cwaniak i kazdy podstep wapienny idzie na marne. Co jest z wapnem/na (suplement) i nie ma zadnego zapachu?Przeciez w naturze nie lykaja pigulek. Z lisci wcina cykorie, roszponke, rukole, liscie rzodkiewki, przerozne kielki, kalarepke, szpinak, MELISE. Nie wystarczy czy trzeba cos jeszcze?Nastepne pytanie mi sie urodzilo, czy melise mozna dawac w duzych ilosciach czy tez traktowac to tylko jako dodatek?
Czy hodujesz jakies zielska w zimie w domu w doniczce?
pzdr Y
Widzialam w zoologicznym sklepie jakies granule dla legow, suche i w roznych kolorach, niby pokarm, czy ktos/cos to zjadlo kiedys?
Pewnie zadaje straszne pytania i niektorym krew wrze, na prawde caly czas szperam w literaturze wszelkiego autoramentu, ale pytania wciaz mam.Sorki...
-
Yoda (apropo - jedna z moich agamek ma tak na imię )
Teraz już tych listków nie ma Zima to ciężki okres dla legwaniarzy.
Co do wapnia spróbuj tak - kup Calcium Panthetonicum weż tabletkę lub pół (jeśli to mały leguś to pół) i schowaj w czymś co lubi najbardziej - w kawałku owocu, zawiń w liść itp. Nawet nie poczuje, że dostał jakieś wapno.
-
To musze kupic te piguly. Z proszkiem zawijanym w liscie prawie jak nalesnik nie wyszlo ani raz. Odmowa, zarowno z miski jak i z reki, na glodnego i na troche mniej.Charakterne te legwany. Dzieki.Y
-
Jeśli je banany to spróbuj między dwa plasterki lub inny "klejący" owoc. Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów