-
Re: ŚWIERSZCZE?????!!!!!!!!!!!
Na zakończenie tej jałowej dyskusji fragment posta dr Roberta z forum starej strony terrarium.ht.pl "Szczególnie polecam Randa, który od lat bada legwany w naturze i Troyera, który wiele lat poświęcił na badanie procesów trawienia i innym kwestiom związanych z roślinożernością u jaszczurek. Już same tytuły trochę mówią o czy to jest. Wszyscy podkreślają zupełnie marginalny udział pokarmu zwierzęcego. W niektórych badaniach w ogóle nie stwierdzono obecności tego typu pokarmu....."
Zaiteresowanym podaję link:
http://www.terrarium.ht.pl/forum/rea...00&i=288&t=267
-
K@rol a nie mówiłem (pierwsza odpowiedz). mam nadzieje że się czegoś dowiedziałeś :-). Kiedyś wpadła do terrarium mucha i leg zaczął za nią szaleć ale nie wiem czy to była zabawa czy chciał ją schrupać :-). Ja sam nigdy nie podawałem nic zwierzęcego czy to dobrze czy źle pewnie okaże się po latach.
Pozdrawiam
-
Bizon, gdyby to była zabawa i można byłoby to udowodnić to byłaby rewolucja w etologii. Niestety, a może dobrze, do tej pory nie zaobserwowano wiarygodnych przypadków zabawy u gadów. Jest to zjawisko jak dotąd zarezerwowane dla ssaków i niektorych ptaków.
-
Nareszcie ktoś napisał do rzeczy :-))) "Liberałowie łączcie się"
3mam z Wami
Pozdrowienia
-
oczywiście dlatego dodałem uśmieszek aby traktować to z przymrużeniem oka.
Pozdrawiam
-
I znowu biały ser. Nie rozumiem po co podawać gadom biały ser zrobiony z mleka - mleka, które wytwarzają matki SSAKÓW dla swoich młodych.
Czy nie możecie karmić tych gadów w sposób zbliżony do ich naturalnego odżywiania się? Czemu próbujecie je na siłe uszczęśliwiać nieodpowiednimi produktami?
Kupcie sobie kota i dawajcie mu serek kupcie sobie agame i dawajcie jej świerszcze i mączniaki.
Może Nika się troche uniosła ale przynajmniej karmi prawidłowo swojego legwana.
-
Ser....czy to bialy, zolty, topiony itd.- nie podlega dyskusji.
Nie podajemy!!! Matka natura go nie stworzyla - w tropiku nie rosnie. Za jajkami gotowanymi, które możemy podawać od czasu do czasu, tez nie jestem (prędzej złapią świerszcza niż znajdą w naturze ugotowane jajko ... chyba że jakiś turysta porzuci), ale mozna raz na jakis czas podac. Lepsze by byly surowe ale istnieje grozba zarazenia salmonella.
_ A co sie tyczy naszych mądrych, sprytnych "dinozaurow" -
to to że potrafią sobie w naturze urozmaicać pokarm - owady, drobne zyjatka + GŁÓWNY (ale nie jedyny) pokarm roslinnosc i owoce ... pewnie by do naszych czasow nie przetrwaly :-((( i nie byłoby o czym na forum dyskutować.
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów