-
Re: ŚWIERSZCZE?????!!!!!!!!!!!
Toś dowalił co niektórym znanym i szanowanym ludziom.
-
Zgadzam sie calkowiecie z Januszem.Poz !
Nika ! - dlaczego tak agresywnie i autorytatywnie wyrazasz swoje zdanie ?? - moze jednak nie masz 100% racji ?? Forum jest po to wlasnie zeby sie czegos dowiedziec - wymienic sie pogladami i doswiadczeniem po to zeby potem moc wyrobic sobie wlasne zdanie i miec wlasne doswiadczenia ! A Ty chlopaka bezpardonowo "spuszczasz na drzewo".
Jesli uwazasz ze temat juz jest wyczerpany to podaj mu sciezke gdzie moze znalezc odpowiedz na swoje pytanie i juz !
Ja tez uwazam ze nie nalezy brac przykladu ze sklepow zoologicznych - mam bardzo zle zdanie na temat opieki nad zwierzetami w tych sklepach.
A jesli chodzi o zywienie Legwana - to mlody Legwan POWINIEN dostawac od czasu do czasu pokarm zwierzecy - mimo ze jest roslinozerca !!!!!
Jest to nie tylko moje zdanie (hoduje Legwany od kilku lat !!!!!) ale tez zdanie Lekarzy Weterynarii ktorzy ZNAJA sie na gadach a wrecz pasjonuja sie nimi !!!!!!!!!!!
Moze wiec przemysl sobie, poczytaj ....... i nie badz tak pewna swojego zdania bo moze sie okazac ze nie masz racji ! i nie potrzebnie komus ublizasz !!!!
Pozdrowienia
-
..to ,ze chlopak nie wie iz legom nie podaje sie swierszczy,myszek,zabek itp-nie swiadczy o tym ze trzeba na jego posty odpisywac po chamsku i z minimalnym okazaniem kultury......co sie tyczy poniektorych -prawda?
pozdrawiam
-
z tym sie Nika nie zgodze!!! widzialem juz kilka razy jak moj leg lapal muchy owocowki no i oczywiscie zjadal. co do sztucznie podawanego bialka zwierzecego to oczywiscie masz racje! zadnych robaczkow, swierszczy itp.
pozdrawiam
-
Może i ostro, ale nie chamsko (w stosunku do autora postu) - ale tak reaguje na brak odpowiedzialnosci i lenistwo.
Minimalny udział pokarmu zwierzęcego - owszem w przypadku samic ciężarnych i zupełnych maluchów (choć nie mam przekonania co do maluchów-ja bym nie dała i nie dawałam).
-
Fatman - a po moim łażą owocówki (co doprowadza mnie do czarnej rozpaczy) i zero zainteresowania.
Pozdrawiam,
Nika
-
he he. moj w sumie tez nie daje po sobie poznac ze jest zainteresowany, ale jak juz cos mu przeleci kolo nosa to sie tylko pyszczek otwiera no i caaaaaap.
pozdrawiam
-
Coraz częciej dochodzę do wniosku, że dostęp do forum powinien być ograniczony dla osób które nie chcą pogłębiać swojej wiedzy tylko szukają możliwosci wykazania się (w złym tego słowa znaczeniu), może te osoby mają kompleksy szukają możliwoci zaistnienia na forum chcą być zauważone, a nie mają żadnych wiadomoci które mogłyby przekazać.
Swoje informacje i dowiadczenia przekazuję na podstawie swoich doswiadczeń które zdobywałem na przestrzeni kilkunastu lat w hodowli legwanów kiedy jeszce wielu z was nosiło pieluchy u mnie się rozmnażały.
Żeby mieć cos do powiedzenia na forum publicznym trzeba swoją postawą co reprezentować. Pozdrowienia dla Nika wielu sukcesów w hodowli.
-
K@rol zadał pytanie, rozpętała się burza, ale na 17 (w tym momencie) postów, żaden na to pytanie nie odpowiedział...
I jak tu zdobywać wiedzę?!
K@rolu! Jak widzisz, to czy podawać pokarm zwierzęcy, czy też nie, jest sprawą dyskusyją.
Jest grupa "ortodoksów", która kategorycznie tego zabrania. Są "liberałowie", którzy to dopuszczają. Ja siebie zaliczę do tej drugiej grupy (na temat zasadniczy się do tej pory nie wypowiedziałem, więc niniejszym to czynię).
Świerszcze, jakieś inne "robaczki" - tak. Ale w niewielkich ilościach, jako urozmaicenie diety. Głównie w okresie "dorastania" i dla ciężarnych samic.
A co do pytania zasadniczego: JAK ZACHĘCIĆ DO JEDZENIA, to... trudno odpowiedzieć
Legwany jesli chodzi o upodobania "kulinarne" są bardzo wybredne. Czasem coś lubią, czasem nie. I te upodobania im się często zmieniają.
Mój Kaziu kiedyś lubił kapustę pekińską i cykorię, a nie tknął jabłka. Teraz jest na odwrót. Jeszcze tydzień temu "gardził" kiełkami lucerny. Teraz wcina, aż miło patrzeć. Przestał jeść marchewkę. Uwielbia natkę pietruszki.
Przykłady mógłbym mnożyć. W podobnym tonie jest tutaj wiele postów.
Ludziska mają bardzo podobne doświadczenia.
Często, żeby zachęcić zwierzaka do spożywania jakiegoś pokarmu trochę się go oszukuje podając ten pokarm z jakimś przysmakiem.
Na ogół skutkuje. Tylko jak dodać do sałatki żywego świerszcza?
Zakładam, że padlina nie wchodzi w grę.
Wydaje mi się, że możesz parę razy spróbować wpuścić mu owada.
Jeśli będzie miał ochotę, to zapoluje. Jeśli nie... Cóż, legwan pozostanie jaroszem. Ale to będzie JEGO wybór. Takie jest jego prawo: kaprysić.
A my świadomi charakterków naszych pupili na to się godzimy.
I to był NASZ wybór!
Pozdrawiam serdecznie!
Janusz
-
Moim zdaniem nie jest to brak odpowiedzialnosci - niewiem czy Wogole czyatlas pierwszy post na ten temat ??? - bo zdaje sie ze nie przeczytalas go zbyt uwaznie albo wcale !!!!!!! Streszcze Ci go wiec: chlopak zobaczyl jak karmia w sklepie Legwany swierszczami wiec kupil swierszcze dla swojego mlodego Legwanka a on nie che ich jesc - pyta wiec jak go do tego zachecic ! A Ty nie odpowiadasz na pytanie tylko odrazu atakujesz i moim zdaniem sie wymadrzasz nie znajac do konca tematu a teraz jeszcze nagle odwracasz 'kota ogonem" ! Jak masz zly dzien i chcesz sie troche powywnetrzac to zrob to gdzie indziej - moze jest jakas strona na ktorej moglabys sie wyzyc.
Pozdrowienia dla Wszystkich Hodowcow !!!!!!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów