Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Leguś głoduje help

Re: Leguś głoduje help

Tak zgadzam się ... cyt. z książki ZOO Miejski Ogród Zoologiczny w Łodzi " ... odżywia się głównie owocami i soczystymi liści, ale zjada również owady i inne bezkręgowce ..."
    Z liściem trafi się legusiowi jakaś liszka, żuczek itp. a w owocu jakiś robaczek

Smacznego ... naszym smokom
    Pozdrawiam

To są przypadki jeśli trafi się ślimaczek, robaczek...Młode do roku mogą mieć pokarm mieszany, czyli niewielką domieszkę np. larw mączniaka, świerszczy hodowlanych, chociaż tak do końca nie jestem do tego przekonany.A co do Zoo to daj sobie luz. Ja dostałem ponad 2 lata temu z wrocławskiego ( pisałem do pt.Gucwińskich) list w którym napisano mi, że legwany lubią m.in. serki homogenizowane! Wnioski wyciąg sam(a) !
    Nie uniknąłem błędów, nie miałem wtedy netu. To forum dużo mnie nauczyło. Pozdrawiam ! Rysiek
    Ps. Gucio nie dostał tych serków homogenizowanych, ale w małych ilościach biały-tak :-((( To było dawno...

Dziękuję Anecie, Ryskowi i Sebastianowi za obronę ale też nie bierzcie tego co pisze jakiś Kropek za bardzo do siebie. To forum ma już to do siebie, że od czasu do czasu zdarzają się takie 'ataki'. Przecież nie będę siedzieć i płakać bo jakiś Kropek uważa, że 'Alicja jest be' ) Jego prywatne zdanie, inna sprawa, że inni są zmuszeni to czytać na forum legwanim.

Oczywiście pozwolenie jaszczurkom by decydowały co chcą jeść w sztucznych warunkach ludzkiego domu to nieporozumienie. Legwan będzie chciał jeść ser, wędlinę, doprawioną surówkę, budyń czekoladowy... jest z dala od środowiska naturalnego i jego istynkt staje się nieprzydatny w rozpoznawaniu pokarmów. I po to właśnie potrzebny rozum właściciela. Trochę rozumiem opór co niektórych osób - sama kiedyś byłam taka, wszystko wiedziałam najlepiej, bo mi pan w sklepie powiedział, że mam dawać biały serek, sałate i owoce (to miała być cała dieta). I do tego leguś lubi mięsko, lubi żółty serek, lubi mączniaki. Więc co ktoś się będzie przejmował co pisze taka Alicja ..no ok, w porządku. Ale jeśli dr Robert (zoolog) dr Jarek (weterynarz) powtarzają jak powinna wyglądać dieta lega tysiące razy i nic, to już jest smutne. Chyba sam legwan musiałby przemówić ludzkiem głosem )

Badania na dzikich legwanach wykazały sporadyczny udział białka zwierzęcego w diecie. Odejście od diety składającej się głównie z białka zwierzęcego wydłużyło średnią życia legów w ogrodach zoologicznych.
    Decyzja jak karmić należy do właściela ...

Decyzja należy do właściciela, ale ucierpi na tym zwierzę ! Decyzje powinny być słuszne, a jesli się czegoś nie wie nalezy pytać. Pomagają też orzechy włoskie bo zawierają substancje oleiste dobrze działające na korę mózgową. Właściciela :-))). Pozdrówko! Rysiek

dr Robert
    Guest

Zawsze, gdy mam nowy gatunek zwierzęcia staram się przede wszystkim zdobyć informacje co to zwierzę zjada w naturze. Często nie jest to łatwe (dostęp do literatury, ceny książek, wiele gatunków nie jest zbadanych pod tym względem)), ale to jest podstawa. W przypadku legwana zielonego nie ma wątpliwości, tak jak napisała Alicja: liściożerca z niewielkim dodatkiem owoców i marginalnym dodatkiem pokarmu zwierzęcego. I trzeba starać się spełnić te wymagania, choć np. w zimie może być to trudne.

Legwan zielony jest dość popularnym gatunkiem i o pożywieniu można dowiedzieć się wszystkiego bez problemu na stronach www. Mam na myśli tych, którzy mają dostęp do internetu. Co do prasy i książek ( polskie wydania ) sprawa przedstawia się trochę gorzej . Mój legwan do dnia dzisiejszego jest zaopatrywany w mlecz i koniczynę . Wysiałem na wiosnę na działce rodziców koniczynę i do dzisiaj zbieram " plony ". Są też jeszcze zielone liście jeżyn i poziomek . Jeszcze nie podaję sałaty, kapusty pekińskiej itp. Oby jak najpóźniej. Zdaję sobie jednak sprawę, że w dużych miastach jest teraz trudno o takie rarytasy . Oby do wiosny :-))). Trzymajcie się ciepło. Rysiek

alicjo nie ma za co poprostu doceniam to co dla mojego Danielka zrobilas i wiem ze wtedy nie bylo to latwe bo upieralam sie przy swoim (niestety jest pelno opisow w ktorych jest napisane np ze legwany bardzo lubia ser i jest on dla nich zdrowy , to tylko przyklad bo bledow na prywatnych stronach jest pelno) a najlepszym dowodem na to ze legwany nie zawsze chca to co dla nich dobre i zdrowe moze swiadczyc fakt ze jak podawalam legwanowi ser wyproznial sie on nawet raz na 2 tygodnie a gdy odstawilam ser i wszystkie produkty ktore zawieraja bialko zwierzece na bok to robil to coraz czesciej a teraz wyproznia sie codziennie , czasami mu sie zdazy co 2 dni ,wiec na tym przykladzie mozna powiedziec jaki pokarm jest dla nich lepszy .Pozdrawiam ...

dr Robert
    Guest

To świństwo (ser) zalega w przewodzie pokarmowym, a brak błonnika powoduje złą pracę jelit. Co do stron internetowych to niestety nie jest to do końca dobre źródło czerpania informacji. lepiej poczytać z kilku źródeł i raczej zalecałbym krytyczne podejście do tego co piszą niektórzy autorzy stron.

Hmm, daleko szukaC nie trzeba... Człowiekowi też raczej smakuje bardziej to, co jeść nie powinien...

Uprawnienia umieszczania postów