-
Legwan mi zwariował - POMOCY !
Słuchajcie, mam problem. Przeprowadziłam mojego lega do nowego, pięknego, dużego terra. Bardzo mu się spodobało, ale po dwóch tygodniach coś mu odbiło. Zaczął szaleć na widok swojego odbicia w szybach. Na początku sporadycznie, ale wczoraj wściekł się. Nie tylko kiwał nonstop głową, ale też zaczął rzucać się na szyby. Zasłoniłam mu jedną szybę sztucznym kwiatkiem. I dopiero zaczęła się jazda. Ubzdurał sobie chyba, że jego wróg chowa się za tym kwiatkiem. Wskakiwał na niego, szarpał go, normalnie polował, to na kwiatka, to na przeciwną szybę. Nawet na mnie się wściekał. Udobruchałam go koperkiem, wyjęłam kwiatka, zgasiłam światło to się uspokoił. Dziś rano jak zapaliło się światło w terra, on znowu szukał w szybach kolesia. Boję się myśleć co tam się dzieje teraz jak ja jestem w pracy.
Co o tym sądzicie, przejdzie mu samo, czy mam mu całkiem szyby zasłonić, ale wtedy ani on nas, ani my jego nie będziemy widzieć, co też chyba nie jest najzdrowsze. Rozważałam jeszcze sprawę okresu godowego, ale on ma dopiero 70 cm dł, czyli tak na oko 1,5 roku - chyba za wcześnie.
Proszę wypowiedzcie się co o tym sądzicie, a może ktoś miał podobny problem ?
-
Re: Legwan mi zwariował - POMOCY !
Mój legwan ma 55cm (z ogonem) i mam go do miesiąca.
Gdy podchodzi do lustra zaczyna je osrożnie wonchać i patrzy się w nie 5 min ale podem odchodzi.
-
moj nawet nie reaguje na inne zywe legi (nie mowiac o lustrze)
nie mialem takiego problemu chyba zeczywiscie masz malego swira
-
Nika, nie martw sie, nie Ty jedna masz ten problem. U mnie to trwa od 2 lat. Na początku też ataki na swoje odbicie były intensywne , ale stopniowo ustały i teraz zdarzają się nie tak często. W terrarium Gucio pokiwa głową, postraszy rywala, niekiedy walnie nosem w szybę, aż biegnę do pokoju zobaczyć, czy terrarium stoi :-))). Jak po mieszkaniu chodzi i w przedpokoju się zobaczy w lustrze ( na załączonej fotce ) to wojna murowana ! Najgorzej jak legwan jest mały i ma możliwość rozpędzić się w terrarium . Wtedy może mu stać się krzywda. Mój kiedyś z rozpędu chciał wskoczyć do terrarium przez zamkniętą szybę. Na szczęście nic mu się nie stało. Gdyby ten manewr wykonał teraz ( 150cm ) nie wiem jak by wyglądały " wrota" do terra ! Chyba jak średniowieczna brama zamku po ataku taranem ! A jego nos ? Jakby go Gołota "przeleciał" :-))). To jest przypuszczalnie trochę opóźniona reakcja na przeprowadzkę. Mój przeżywał taki stres i nie jadł miesiąc- o tym już pisałem. Spróbuj mu uniemożliwić długie rozbiegi , postaw jakieś przeszkody terenowe w stylu ozdobny korzeń, kamień w miejscach gdzie wali w szyby. Z czasem się uspokoi. Mam nadzieję... Pozdrówko! Rysiek
-
To zdjęcie robione rok temu, teraz Gucio jest wiekszy. Rysiek
-
powiem ci tylko tyle ze od tygodnia mam weza mlecznego 20 pare cm i jak on zobaczyl sie w lustrze to tak jakby zaczol kasac lustro
a jak go wziolem od lustro to musial sie niezle wkurzyc bo nawet mnie chcial tak jakby ugryzc
-
Dzięki Rysiu, trochę mnie pocieszyłeś. O przeszkodach nie ma mowy bo wszystko dzieje się na wys. 150 cm. Tam Pazurek ma swoje konary do wygrzewania i tam przebywa prawie cały czas. Boję się, żeby nie zdziczał mi z powodu całej tej historii.
-
Nie wydaje mi się, żeby Twojemu legowi odbiło.
To zupełnie naturalne zachowanie. Kiwanie głową, a później atak.
On po prostu widzi w odbiciu wroga. Wydaje mu się, że jakiś intruz wtargnął na jego terytorium. No i próbuje go przegonić...
Mój zachowuje się podobnie.
Choć ostatnio mniej rzuca się na odbicie. Na ogół poprzestaje na kiwaniu głową.
Pewnie Twój też za jakiś czas się uspokoi.
Pozdrawiam!
-
Zasłoniłam mu jedną szybę czarną siatką, taką jak daje sie na okna przeciw robalom. trochę się uspokoił, już sie nie rzuca na szybę (na razie). Ale bestia czujnie się przygląda tej siatce jakby specjalnie wypatrywał wroga. Niech se kiwa jak chce byle mu to na rozumek nie zaszkidziło
-
moj legwan tez czasami kiwa glowa ale nie przyuwazylam zeby "atakowal wroga" moze sposobem bylo by np przed szyba jakies 2 cm przyczepic siatke plastikowa tak zeby w razie ataku udderzal w siatke a nie szybe ??ja jak robilam nowe terrarium wlasnie tak zrobilam na wszelki wypadek Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów