-
Re: Witaminki i wapn jeszcze raz
Nie wiem do kogo ten ostatni post dlatego nie czuje sie urazony. Sorki. Mnostwo didaskalii (to nie choroba) a pozytecznych informacji na lekarstwo. Chyba chodzi tu o wymiane doswiadczen coraz to pojawiaja sie nowe techniki a nic bardziej wartosciowego niz cudze doswiadczenie. Dzieki.
-
Bosh Jonko ...gdyby Ci się chciało poczytać opisy i artykuły, tam są wymienione różne preparaty.
Możesz dawać Calcium pantetonicum (jest w tabletkach) pół tabletki chowasz w jakimś owocu czy liściu 2xtygodniowo. Witaminy np. Reptimineral H - dosypujesz szczypte do karmy.
-
-
Widzialam kiedys na aukcji allegro ktos sprzedawal legwana zielonego. W krotkim opisie legwana (na tej wlasnie stronie) bylo napisane, ze legwany moga jesc "ossasepię". Co to jest?
Marysia
-
Chyba chodzi po prostu o sepię czyli szkielet takiego pięknego głowonoga. Jest chyba w każdym sklepie zoo sprzedawany z myślą o ptakach. To niemal czysty fosforan wapnia, dobry jako źródło wapnia dla gadów. Polecam mieszankę sepia, Calcium Vitrum i Calcium panthotenicum. Różne formy wapnia - jak zawsze im bardziej różnorodnie tym lepiej.
-
a ta słynna osasepia (os sepiae) to szkielet mątwy. Nazwa jest dość łatwa do rozwikłania:
os - po łacinie oznacza kość
sepia - to nazwa łacińska mątw - jednego z rodzajów mieczaków.
-
Jonko, ten post nie był do Ciebie skierowany - sam fakt że trafiłeś do dr J.Z. dobrze rokuje Twojemu podopiecznemu. To była moja reakcja na dwie wylinki w ciągu 6 m-cy.
-
Czyli post DraCha na który ja też odpisałem, a Ciebie się nie dotyczy, Jonko :-))). Pozdrówko! Rysiek
-
wiec teraz ja zapytam o cos , naswietlam mojego legwana "replitelight" firmy narva , podaje mu witaminki sera oraz vibowit raz na 3-4 dni, wapno w syropie dla dzieci raz na 2 dni a moj legwan ma 25 cm ciala (bez ogona i okolo 2 lat) a wylinki zrzuca raz na 2 , 3 miesiace pozatym jest on znacznie mniejszy od legwana w tym samym wieku mojego znajomego (moj leg moj mial odwapnienie przez moja niewiedze) czym moze byc spowodowane to ze moj legwan tak rzadko zrzuca wylinki oraz czy przez odwapnienie nie bedzie jakichs skutkow ubocznych ?? (gdy sie dowiedzialam co mu jest bylo juz ono dosyc zaawansowane , leg nie domykal pyszczka i przy chodzeniu nie poruszal w ogole tylnimi lapami)Pozdrawiam
-
2-letnie legwany nie zrzucają wylinki tak często jak młodziutkie. To że jest mniejszy jest zapewne spowodowane właśnie przebytą chorobą.
Uprawnienia umieszczania postów