Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Witaminki i wapn jeszcze raz

Mieszany widok

Jonko
    Guest

Witaminki i wapn jeszcze raz

Dosalem od veta p. Zajaczkowskiego preparat do rozpuszcenia w wodzie i do picia. Moj legus pije z basenu a nie dodam preparatu do basenu gdzie zmieniam wode codziennie. Maczam roslinki i to je ale nie wiem czy to wystarczy. Wolalbym podawac legusowi jakas duza dawke np raz w tygodniu (tabletka czy cos) bo wtedy mam pewnosc ze dostaje co potrzebuje. Znacie taki preparat?

Re: Witaminki i wapn jeszcze raz

Rozpuszczanie w wodzie to nie najlepszy sposób, bo legwany mało piją i duża część preparatu się zmarnuje. No chyba, ze stężenie jest...? Ja podaję na zmianę 1 tabletkę ( rozdrobnioną ) calcium pantothenicum 0,1 i 1/2 vitrum calcium +D3 co ok. 5 dni . Do tego witaminy dla gadów -Tetra, Sera, Hagen - oczywiście roslinożernych. Do tego UV. Proszek sypię na liście np. mlecza, babki, na to plasterek owocu- banan, gruszka, morela lub innych i leguś nawet nie poczuje co zjadł. Powodzenia! Rysiek
    Ps. Mój legwan ma 3,5 roku , waży ok. 5kg. Dawki należy stosować odpowiednio do masy ciała.

DraCha
    Guest

Ja podaje swojemu legowi co 4 dni startą skorupęjaja z wit D3 + multiwitamina, to wszystko zawijam w liść sałaty i podaje samemu do pyska (z czasem leg sie do tego przyzwyczaji). Nie stosuje naświetlań UVB i nie ma żadnej krzywicy Oświetlenie, które mam to tylko DayGlo 75W i do podgrzewania przewód grzewczy i moj Herman w ciagu 6 mies. 2x zrzucał wylinkę.

No nie wiem czy pozostanie tylko przy witaminkach dowpyszczkowych będzie skuteczne moim zdaniem lepiej przyswaja witaminę D poprzez światło UV. Ale nie zamierzam tu nikogo krytykować !.

Ja poza witaminkami typu Multimineral H (którego ostatnio nie ma jak kupić) dodaje do sałatek startego wapna (sepi) i jako NOWOŚĆ przez ostatni tydzień stosuję suchy pokarm dla Legwanów już dostępny z firmy TROPICAL.
    Jego skład jest dość ciekawy i bogaty w wiele witaminek potrzebnych dla Lega . Słyszałem już opine że legi nie interesują się tego typu pokarmem ale na szczeście nie jest tak w przypadku mojego smoka który czyści miskę do zera zjadając dziennie około dwóch kopiastych dużych łyżek tego pokarmu co ponoć wg producenta powinno zapewnić dostateczną ilośc witamin w diecie.
    Cena tego pokarmu to 21zł za opakowanie 1,2L (spora puszka powinno starczyć na przynajmniej 3-tygodnie)

Pozdrawiam
    Seb

Skorupka jaj też jest sposobem na dostarczenie wapna, ale jesli z zieleniny je sałatę, nie ma dostępu do UV ( krzywica sama "przyjdzie" o ile już nie ma objawów ) DayGlo, przewód grzewczy, 2 wylinki u młodego lega w ciagu 6 miesiecy ...???! Czy wylinka kojarzy Ci się z dobrym objawem, jesli chodzi o brak UV? Coś to nie tak i mam obawy. Sprecyzuj to co napisałeś. Rysiek

Zresztą DAY-GLO to zwykła lustrzanka bez jakichś tam super własności moim zdaniem szkoda na to kasy.
    A co do wylinki zgadzam się z Ryśkiem że zdecydowanie za RZADKO !!

Nie dość , że niezbyt często ma wylinkę, to z tego co zrozumiałem DraCha uważa to za dobry objaw przy braku UV. Jest wylinka- UV zbędne. Ja to tak odebrałem. Pozdrówko! Rysiek

Do tego wapń zawinięty w sałatę, które utrudnia jego przyswajanie...

To że dwa razy w ciągu 6 miesięcy zrzucał wylinkę to nie powód do radości - no chyba że ma już parę ładnych latek na karku:-(
    Jak długo masz tego legwana?
    Skąd wiesz że nie ma krzywicy? Czasami łatwo ją przeoczyć, jeśli szuka się niewłaściwych objawów.
    W takich warunkach istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że niedługo będzie miał:-(
    Kup mu świetlówkę która daje UVB - koniecznie.

Pozdrawiam

Dokładnie, wszyscy mają rację, przeczytaj człowieku opis lega, kilka postow z tego forum, a potem bierz się za hodowle lega (już za późno). Jak mój leg nie ma wylinki w przeciągu miesiąca to zaczynam mu się podejrzliwie przyglądać. U młodego legwana wylinka=wzrost. Jak Twój ma 2 na 6 m-cy to bardzo wolno rośnie, albo jest dorosły. UV pobudzają wytwarzanie wit. D3 niezbędnej do prawidłowego wzrostu i budowy kośćca. Jak nie ma się odpowiedniego zakresu wiedzy na jakiś temat, to nie powinno się zabierać głosu i wprowadzać w błąd mniej doświadczonych hodowców. To moje skromne zdanie. Aha wit D3 podawana w pokarmie mało jest pożyteczna (opinia weterynarzy)

Uprawnienia umieszczania postów