Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Witaminki i wapn jeszcze raz

Re: Witaminki i wapn jeszcze raz

Te pierwsze dwa lata to okres intensywnego wzrostu, ale przy dostarczeniu mu odpowiednich składników odżywczych i UV. Jak piszesz nie miał tego i swoje "5 minut" nie jest w stanie nadrobić. Teraz wolniej rośnie, ale jeśli mu zapewnisz prawidłowe żywienie ( nie tylko witaminy i wapno-to dodatki ) i UV to będzie rósł. Wylinka (częsta) jest uzależniona od wzrostu lega ( i wilgotności w terrarium ), bo skóra z nim nie rośnie dlatego zrzuca tą mniejszą. W wieku 2 lat co 2-3 miesiące to prawidłowo. Mój legwan przez pierwszy rok praktycznie miał wylinkę cały czas, jak nie łapy to głowa, jak nie głowa to tułów, ogon i tak w koło. Teraz co kilka miesięcy . I jeszcze odnośnie wzrostu. Znajomi mają samiczkę legwana , jest starsza od mojego legwana o pół roku ( 4 lata ) , a Gucio jest dwa razy taki jak ona. W naturze są legwany które osiągają 130cm, a są rekordziści po 220cm ! Pozdrawiam! Rysiek

Jonko
    Guest

Reasumując

dla 7 miesięcznego lega Długość (wraz z ogonem)60 cm Waga:220 g

Wapno raz na 4 dni po pół tabletki sproszkowane wymiennie (vitrum i panth.) witaminy Sera Reptimineral H co 2 dni szczyptę (mniej niż pół łyżeczki) do karmy.

Będzie dobrze??????????????

Re: Reasumując

Rysku i alicjo bardzo dziekuje za uspokojenie mnie , po chorobie jaka mial moj legwan boje sie ze mu znowu moze cos byc a ja nawet nie zauwaze

moj leg ma rok, 65cm dlugosci i srednio zrzuca skore co 2 tygodnie. wiec z tymi 2 miesiacami to troche przesadziles. koniecznie zaloz swietlowke UV.
    Pozdrawiam

jakie ty tu masz doswiadczenie??? robisz wszystko co jest dla lega szkodliwe: brak UV, salata... poczytaj sobie posty innych ludzi, ktorzy juz maja legwany od dobrych kilku lat. w 100% sie z Nika zgadzam! a tak poza tym to nie slyszalem o nowych trendach w hodowli, zeby hodowac bez UV to trzeba byc sadysta. to prowadzi do smierci lega w przeciagu kilku miesiecy.

Uprawnienia umieszczania postów