-
Re: to juz 4 dzien......
100W może być za mocna - ale jedyny sposób aby to sprawdzić to zmierzyć temperaturę.
Połóż termometr pod żarówką, tam gdzie legwan się wygrzewa.
Powinno być 25-36 stopni.
Jeśli będzie więcej - albo podnieś żarówkę wyżej, albo zmień ją, albo zastosuj ściemniacz elektryczny.
Pozdrawiam
-
Najprosciej zmierzyć temperaturę pod żarówką i już masz odpowiedź co do mocy żarówki jakiej powinienes użyć.
-
Mam chyba za wolny komputer.
-
Snakes, chyba sie pomyliles... 25-35 w roznych czesciach terra a pod zarowka wiecej ...
-
....ok teraz tego nie zrobie bo on se siedzi tak ze jak zaczne dobierac sie do terra znowu sie przestraszy niech sobei narazie w spokoju siedzi potem sprawdze...w sumei nie siedzi bezposrednio pod zarowa wiec moze 100 to za duzo .... postaram sie dorwac leprzy terrmometr....a iel ma byc bezposrednio pod zarowa 35 38??? ku..a wlasnie zauwazylem ze ten badziewny terometr ma tylko 28 max heheeh taki mi dali w skelpie on chyba sluzy do miezenia temperatury w akwarium ..
-
A to nie będziesz próbował legwana oswoić. Jeżeli nie wyjmujesz go z terrarium to sam raczej sie nie oswoi.
-
Nie, nie pomyliłem się.
Są dwie szkoły - ja jestem przedstawicielem tej, która mówi 27-30 stopni w terrarium, pod lampą 35-36 stopni:-)
Legwan wytrzyma na pewno temperaturę na poziomie 40 stopni, ale jestem zdania że to za dużo.
Jeśli spojrzysz dokładnie na dane pogodowe z regionów gdzie występują legwany, rzeczywiście temperatura dochodzi do 40 stopni ale jest tam doskonała wentylacja, czyli przepływ powietrza którego nie sposób zapewnić w terrarium, a który powoduje że legwan spokojnie może się schłodzić.
Pozdrawiam
-
...czlowieku ja go ma od niedzieli wiec uwazam ze narazie za wczesnie na braniego do reki ..wdaje mi sie ze neic sobei posiedzi w terra spokojnie przez jeszce pare dniniech sie przyzwyczai do tegoze laze po pokoju ze zmineiam mu jedzeni pryskam itp.. poki sie dobrze nie oswoi z terrarium nei bede go bral ...niech sie czuje pewnie w swoim"domku '' takie jest moje zdanie ...znaczy tak wyczytalem itak mi mowiono
-
Snakes z tego co opisują podróżnicy powietrze w takich rejonach świata to łaźnia parowa :-)
Ja miałąm w terra kwokę pod którą było około 38 stopni i legi bez przerwy tam leżały. Zauważyłam też, że gdy nie ma w terra takiego bardzo ciepłego miejsca leg traci na urodzie jeśli chodzi o barwę skóry. Skóra w zimniejszych terrariach jest ciemniejsza.
Poza tym jeśli temp w jednym miejscu jest taka wysoka leg w każdej chwili może stamtąd odejść. Te lampy tylko punktowo mają dać taką wysoką temp.
Dobrze, że uściśliłeś swoją wypowiedź, bo z wcześniejszej
("...Połóż termometr pod żarówką, tam gdzie legwan się wygrzewa.
Powinno być 25-36 stopni...")
wynikało, że w miejscu wygrzewania 25 stopni też jest ok. Moim zdaniem tyle powinno być w chłodniejszych punktach terrarium, szczególnie u młodego :-)
-
Cześć,
25-36 stopni to pomyłka - omsknął mi się palec, oczywiście powinno być 35-36 stopni:-)
A łaźnia parowa to ze względu na wysoką wilgotność - wcale nie potrzeba wysokiej temperatury żeby uzyskać taki efekt - to kombinacja temperatury ponad 30 stopni (wcale nie musi być wiele więcej) i wysokiej wilgotności (ponad 80%). Warunki dla człowieka nieznośne - to fakt.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów