-
Re: to juz 4 dzien......
Marchewka, jablko, grapefruit - to chyba nie najlepsze składniki aby skusic lega do jedzenia. Zdobądź liście rzodkiewki, koperek, może cykorie, bazylie i zacznij od tego, a dopiero potem wprowadzaj owoce. Myślę, że na liście prędzej się skusi, a szczególnie aromatyczne jak koperek czy bazylia.
-
ok dzieki .dałem mu liscie pietruszki. sory za niewyrazne pisanie ale zawsze sie gdzies spiesze i szybko pisze dltego jest tak a nie inaczej..ale to chyba nie jest jakis sprawdzian stylistyki i ortografi ...... daje mu spokoj wstaje rano daje mu swierze jedzonko i wychodze nie ma mnie w pokoju okolo 6 godzin .... zobaczymy jak sie sprawy dajej potocza...cierpliwie poczekam \
pozdrowienia i dzieki
-
Mój legwan nie jadł miesiąc po zmianie terrarium, ale wtedy miał już rok, a Ty masz chyba małego lega. Staraj się dać mu na początku to co legwany lubią najbardziej. Chociażby nawet sałatę ( jest bezwartościowa, ale na ogół chętnie zjadana ). Spróbuj też mlecza. Rysiek
-
Pietruszki raczej nie chcą zjadać. Przynajmniej mojemu odbiera skutecznie apetyt na dalszą konsumpcje . Daj mu mlecza, koniczyny , skuś go sałatą ( ale jak zacznie jeść to sałaty jak najmniej, kapusty również ) . Pozdrówko! Rysiek
-
salat spoko ...ale gdzie ja terz mlecz znajde tym bardziej konieczyne???....dzisiaj dozucilem mu oprucz liscow pietruszki koperek nietkna nawet ....ale zaobserwowalem dziwna rzecz ...jak go zostawiam w domu samego na pare godzin po powrocie on se siedzi na gorze a caly dol jest porozwalany ..tak jakby jak wie ze nikt go nie obserwoje kopie w torfie .... jak siedze w domu nie rusza sie wogole
-
Czyli wszystko wygląda OK.
Jeśli kopie jak Cię nie ma - to znaczy że jest aktywny.
Sprawdza czy może się wydostać - "testuje" terrarium:-)
Chyba każdy legwan na początku tak robi - przez jakiś czas trudno będzie Ci zaobserwować jakiś ruch w terrarium - będzie siedział bez ruchu jak tylko Cię zobaczy.
Zależnie od temperamentu - może też szaleć w chwili kiedy wkładasz rękę do terrarium, ale to raczej po jakimś czasie, kiedy się trochę zaaklimatyzuje w terrarium.
Jeśli chodzi o jedzenie - spróbuj wstawić krzaczek bazyli w doniczce do terrarium (możesz je kupić w większych sklepach spożywczych). Ponieważ jest to bardzo aromatyczna roślinka, powinien się na to rzucić i ogołocić krzaczek z liści:-)
Pozdrawiam
-
Dobrym pokarmem jest również melisa (w doniczkach dostepna w supermarketach)moje legwany jak były małe wcinały znakomicie.
-
...ok dziki dzis jade po bazylie melise no i jak jeszcze dostane oregano to takze sie zaopatrze mam zamiar w domu hodowle tych roslinek zrobic zeby nie chodzic caly czas do sklepu przez zime...a co do wkladania reki do terra jak siedze w pokoju lub cos robie to nic nie wariuje naet jak sie zblizam do terra ale jak tylko zaczynam zdejmowac "instajacje" z zarowa i swietowka to odrazu zaczyna wariowac...ile razy wy spryskujecie terra dziennie??? i jakie zarowki nie swietlowki uv tylko te co maja dawac cieplo stosujecie jakiej mocy ja zainstalowalem 60 ale to chyba za moalo niewiem moj terrometr chyba jest do bani caly czas pokazuje ta sama temperature....teraz wstawilem 100 neiwiem czy to nie zaduzo????? co wy o tym sadzicie???? sory ze pisze troche bezsensu ale chyba kazdy zrozumial
-
Nikt nie określi Ci jaką żarówkę masz wstawić żeby mieć odpowiednią temperaturę. To zależy od temperatury w pokoju, rodzaju oprawy, żarówki, urządzenia terrarium etc.
kup sobie elektroniczny termometr z czujką na przewodzie (np. w sklepie motoryzacyjnym albo w markecie) i będziesz w stanie dokładnie zmierzyć temperaturę.
Poza tym lepiej jest wstawić dwie lub nawet trzy żarówki mniejszej mocy obok siebie, bo w ten sposób uzyskasz większe pole do wygrzewania się. Większość żarówek z odbłyśnikiem (zwłaszcza Philips Spotone) dają bardzo punktowe ciepło i legwan nie może rozgrzać się w naturalny sposób cały - to tez niedobrze.
A poza tym - stała kontrola temperatury.
Jeśli chodzi o spryskiwanie - zależy od wilgotności. Kup sobie prosty higrometr i będziesz to w stanie oszacować.
Pozdrawiam
-
...niestety ja narazie higrotetrow nei moge dostac powiedzieli w sklepie ze moze niedlugo sprowadza....ja ma taka zarowke specjalnie do ogrzewania np. szklarni taka w kasztalcie grzybka z gory pokryta "srebrem" i cale cieplp idzie w dol....ale myslicie ze 100 to za duzo ..nei mam duzego terra ma takie male dla malego lega jak na poczatek
Uprawnienia umieszczania postów