Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: ULTRA-VITALUX

ULTRA-VITALUX

CZY PRZY NASWIETLANIU JASZCZURA LAMPA ULTRA-VITALUX TRZEBA ZASLANIAC OCZY LEGOWI?

Re: ULTRA-VITALUX

Swoje oczy trzeba chronić, a co do lega to na niemieckiej stronie wyczytałem, że też wskazane, ale posłuchaj Alicji, Ona ma wieksze doświadczenie z gadami :-))). Pozdrówko! Rysiek

Mam nadzieję, że wiesz jak ją stosować. Ja też mam właśnie Ultravitalux. Rysiek

co masz na mysli? (jak ja stosowac)

Posłuchaj Ryśka ... oczy trzeba zasłaniać - swoje i lega. Z obserwacji swojego lega: sam chowa głowę przed światłem, wystawiając tylko tułów i ogon.

W pytaniu" jak ją stosować " miałem na myśli to, że nie może być na stałe włączona tak jak świetlówki, które mogą świecić po 12-14 godz. na dobę. Ultravitalux tylko po ok. 10min co drugi dzień z odl 1 metra . Dla legwana ta dawka jest w sam raz. Pozdrawiam! Rysiek
    Ps. Ja mojemu legowi w tym czasie przysłaniam oczy dłonią, bo mam go na kolanach. Tak siedzi te 10 min.

Nie mam doswiadczenia z lampa Ultravilux :P Ja zawsze stosuje swietlowki UV.

Po prostu kiedys wyczytałam, ze mozliwosc uszkodzenia wzroku dotyczy tych starych lamp kwarcowych natomiast Ultraviluxa juz nie.

Najlepiej niech sie wypowie dr Robert.

W razie wątpliwości, gdy do końca nie jest wiadomo co zrobić to lepiej przysłonić te oczęta, bo to NAPEWNO mu nie zaszkodzi :-))). Pozdrówko! Rysiek

dr Robert
    Guest

Z tego co mi wiadomo żarówka Ultravitalux nie jest szkodliwa dla oczu. Nie słyszałem, aby hodowcy zasłaniali oczy legwanom czy innym jaszczurkom (zresztą przy małych gatunkach trudno to sobie wyobrazić. Co do jej wpływu na człowieka - ma za dużo UV jak na człowieka. Chyba nie jest rozsądne "opalanie" się z jaszczurkami, one potrzebują znacznie więcej UV niż my.

Uprawnienia umieszczania postów