-
Re: ULTRA-VITALUX
Nie mierzyłem, ale "na oko" dużo więcej światła niż zwykła lustrzanka i na pewno dużo więcej ciepła przy mniejszej mocy. Dlatego do średnich terra z dobrą wentyalacją lepiej kupić 60 W, maksymalnie 80 W. Do małych terra się nie nadaje bo się zwierzaki ugotują. Moim zdaniem działa podobnie jak tzw. kwoka czyli promiennik podczerwieni, a daje więcej jasnego światła, szczególnie punktowego. W połączeniu ze świecącą szerzej świetlówką UV jest idealne. Trudno coś więcej napisać, trzeba wypróbować. Wiele zależy od wentylacji terrarium, temperatury otoczenia. Bez próby niewiele da się poradzić.
-
W tej chwili mam 28 terrariów ze zwierzętami, a tę Concentra PAR stosuję tylko w trzech ze względu na koszt samej żarówki i dlatego, że większość terrariów mam mniejszych rozmiarów, gdzie ten typ żarówki jest za mocny (chyba wypróbuję jeszcze 60 W), w większości mam lustrzanki. Ale przy mniejszej liczbie terra wydaje mi się, że jest bardziej ekonomiczna od lustrzanek.
-
Hmmm Rysiu to moze ja kupię tę lampę dla siebie
Snakes tez mi sie wydaje, że świetlówki UV są praktyczniejsze
-
Polecam, jeśli się lubisz opalać ! Mam nadzieję, że nie chorujesz i pozostałe jej właściwości nie będą potrzebne :-))). Mój legwan miewa się przy niej dobrze i ja też. Pozdrówko! Rysiek
-
Mam pytanko:
Ile kosztuje taka żarówka?
-
z tego co mi wiadomo to ok. 90 zł
Uprawnienia umieszczania postów