-
Re: ULTRA-VITALUX
Rysiu ja zapytam z innej beczki. Skąd masz taki super konar?
-
o! ja też się przyłączam do pytania Niki.
-
Z lasu dziewczyny, z lasu . :-))). A tak naprawdę to kosztowało mnie to trochę pracy. Wyżynarką do otworów wierciłem w głównym pniu otwory i mocowałem gałęzie w otworze na klej i jeszcze z drugiej strony na porządny wkręt. Tak poskładałem to w całość, łebki wkrętów maskowane są kawałkami kory. Pozdrówko! Rysiek
-
Alicja, w kwestii oświetlenia - tyle promienników to naprawdę może zeżreć sporo energii, zwłaszcza, jeżeli pod pojęciem promiennika rozumiesz żarówkę typu lustrzanka. Ja stosuję i polecam żarówki Osramu typu Concentra PAR38 Spot. Jest produkowany 60, 80 i 120 Watt.
http://catalog.myosram.com/srvc/z_my...M3ODk1OTU4NQ==
wybierasz: lamps for General Lighting, potem:Incandescent Lamps, potem: Concentra Spot
Ja stosuję 80 Watt w dużym terra w terra 50x90x150 gdzie dogrzewa dobrze bazyliszki (oprócz tego do doświetlania jest żarówka oszczędnościowa i terra stoi przy południowym oknie).
Drugą żarówkę (jako jedyne źródło światła, oprócz okna oczywiście)używam w mniejszym terra 80x40x50, gdzie siedzą młode Tiliqua scincoides, ale one są bardziej ciepłolubne od bazyliszków i w dzień poza miejscem do ogrzewania mają 25-27 stopni, pod żarówką ponad 40 stopni.
Przy niskich, wydłużonych terrariach można ustawić ją trochę bokiem, bo inaczej podłoże pod żarówką może się zbytnio rozgrzać.
Co prawda świecą punktowo, ale sporo światła rozchodzi się na boki. Dają dużo ciepła i jednocześnie dużo światła przy stosunkowo małym poborze prądu. Jedyna wada to cena - we Wrocławiu płaciłem za jedną 24 zł. Wystarcza na znacznie dłużej niż zwykła żarówka.
-
Na tej samej stronie http://catalog.myosram.com/srvc/z_my...M3ODk1OTU4NQ== w " specjal lamps " a następnie UV lamps można znaleźć Ultravitalux . A to jest strona główna Osram - http://www.osram.pl/ . Trzeba wejść w produkty i katalog produktów . Katalog w wersji angielskiej. Są też przedstawiciele handlowi z poszczególnych regionów Polski. Ja skontaktowałem się na meila i otrzymałem adres gdzie mogę kupić Ultravitalux. Myślę, że bez problemu udzielą informacji na temat innego typu oświetlenia , np. takich żarówek jak poleca dr. Robert. Pozdrówko! Rysiek
-
Widzę, że sprawa Ultraviltalux jest dość niejasna jeśli chodzi o wzrok jaszczurek, więc raczej pozostanę przy świetlówkach. Jakbym miała wyciągnać po kolei każdą agamke, brać na kolana i naświetlać to chyba bym zaczeła świecić w ciemności )) A skoro są ostrzeżenia co do ochrony oczu wole nie instalować jej w terrariach. Może przesadzone ale przezorny zawsze ubezpieczony
Dzięki za rady dotyczące żarówek. Szkoda tylko, że są takie drogie. Zwykła lustrzanka kosztuje około 4zł.
-
Właśnie te zwykłe lustrzanki ja stosuję. Alicjo wbrew pozorom Ultravitalux jest bezpieczna . Wystarczą Ci np. okulary słoneczne z filtrem UV :-))). Ona nie jest TYLKO dla gadów. Ma szerokie zastosowanie dla ludzi np. w przeziębieniach, schorzeniach skóry, anginie i innych terapiach. Jej promieniowanie jest dobroczynne. Można się przy niej normalnie opalać ( z umiarem! ) :-))). A jeśli chodzi o oczy gada to przypuszczam , ze dr. Robert ma rację ponieważ w naturze tam gdzie żyją legwany jest go o wiele więcej niz np. w naszym klimacie. Podałem link do strony na której wyczytałem, ze jest inaczej, ale nie wiem kim jest ta osoba , która to napisała . Mi przysłanianie oczu Guciowi nie sprawia problemu więc tak robię. Pozdrawiam i nie bój się światła Ultravitaluxa :-))))))) Rysiek
-
dr Robercie
Czy żarówki, które opisujesz dają więcej ciepła niż zwykłe lustrzanki Osrama?
-
Też mnie to interesuje. Rysiek
-
A propos całego oświetlenia
A czy nie lepiej zastosować w terrarium długą świetlówkę (30-40W) ReptiGlo, np. 8.0 i mieć święty spokój?
Ja właśnie przygotowuję duże terrarium dla legwana i mam już przemysłową oprawę na dwie takie świetlówki - dodatkowo lampa grzewcza i sprawa z oświetleniem i promieniami UV załatwiona.
Dodatkowo temperatura barwowa takiego światła jest prawie identyczna z światłem słonecznym, więc kolorki prezentują się po prostu rewelacyjnie, zwłaszcza w porównaniu do żółci wszystkich żarówek żarowych (trochę masło maślane - wiadomo o co chodzi:-)
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów