Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: ULTRA-VITALUX

Re: ULTRA-VITALUX

hmmm przeciez to jest zarowkia dla ludzi!!! wiec jak mozna powiedziec zeby opalanie z gadem bylo nie rozsadne ????? poprostu gadzinka moze siedziec troszke dluzej . a jak raz zasiedzicie sie z nia to... napewno drugi raz tego bledu nie popelnicie uwiezcie ( a i odrazu przygotujcie jakis kremiki )

dr Robert
    Guest

Dla ludzi są również solaria i oraz plaże ................. odradzam zalegania w tych miejscach (i to nie ze względu na oczy, lecz na skórę). Poza tym kwarcówki też produkują dla ludzi, a mimo to konieczne jest zakrywanie oczu przy ich stosowaniu. Pytanie dotyczyło bowiem oczu.

Robercie, Ultravitalux jest przede wszystkim dla ludzi, a nie dla gadów. Jutro podam link do niemieckiej strony gdzie jest napisane, że trzeba oczy zasłaniać. Nawet, gdyby to było zbędne to zasłanianie nie szkodzi, a UV może. Pozdrówko! Rysiek

dr Robert
    Guest

W Niemczech to jest chyba dominujące źródło UV dla gadów w terrariach i zapewniam Cię nikt tam nie zasłania oczu felsumom, jaszczurkom murowym, bazyliszkom itd. Ja w każdym razie nie widziałem ani nie czytałem o takich praktykach. Skóra i oczy gadów mogą przyjąć znacznie więcej UV niż u człowieka. Jak sobie wyobrażasz zasłanianie oczu małym jaszczurkom. To byłby dopiero stres. Ultravitalux najczęściej montuje się na stałe w terrariach i włącza na kilkadziesiąt minut 2-3 razy w tygodniu lub codziennie na np. 10 minut.

Mam takie pytanie. Jesli uzywa sie lampy ultravilux rezygnuje się ze świetlówki UV.
    Ale terra przecież trzeba jakoś oświetlić ...
    Jakich żródeł światła używacie rezygnując ze świetlówki?

Czy takie zestawienie (promienniki ciepła + Ultravilux 10min dziennie + alternatywne źródło światła - jakie) wychodzi taniej niż (promienniki + świetlówka UV 14h/doba) - chodzi mi o opłaty za prąd.

W jakiej cenie jest Ultravilux?

Ultravitalux kosztuje ok. 90 zł, ale w porównaniu do świetlówki jest "wieczna" jeśli chodzi o emisję UV. Zuzycie energii elektrycznej mimo 300 W nie jest takie duże ( mniejsze niz słabej swietlówki używanej kilkanaście godzin ) bo naświetla się co drugi dzień po ok. 10 min. Do oświetlenia i ogrzewania terrarium stosuję żarówki Philipsa ( spot ) 3 szt. o mocy od 60-100W w zależności od temperatury na zewnątrz terrarium, oraz 2 grzałki po 25W . Pozwala to utrzymać temperaturę 30*, a pod najniższą żarówką nawet 36*. W nocy 23-24*. Pozdrawiam! Rysiek

U mnie same lampy grzewcze napewno nie oświetlą terrarium. Pokój jest raczej ciemny i gdy zgaszę świetlówkę w terrarium panuje półmrok. Takie warunki nie wchodzą w rachubę.

Teraz do nowego terrarium (dwupoziomowe 130/50/100) planuję dwie świetlówki UV 90cm i 6 promienników ciepła (po 1 świetlówce i 3 promienniki na każdy poziom). Już sobie wyobrażam jak bedą 'burczeć' rodzice gdy to zobaczą. Dlatego się zastanawiam jak obniżyć koszty.

Ale chyba będzie musiało zostać tak jak jest w planach

Te trzy Philipsy doskonale oświetlają terrarium. Mają światło ukierunkowane w dół pod pewnym kątem . Oprawki żarówek są umocowane na trójkątnych lustrach, które powodują większe odbicie światła w porządanym kierunku. Może na załączniku zobaczysz jak to wygląda. Rysiek
    Ps. Terrarium jest teraz wieksze niż na tej fotce, ale kształt ten sam i więcej zieleni.

Podaję link do strony na której pisze , że światło Ultravitalux może źle wpływać na oczy zwierzęcia. Nie chodzi o UV lecz o intensywność świecenia 300W żarówki. Dlatego wolę przysłaniać oczy legwanowi. Od tego nic mu się nie stanie . http://www.terratechnik.de/ w dziale Beleuchtung jest opis Ultravitalux i ostrzeżenie o możliwości spowodowania pożaru oraz o oczach . Pozdrawiam! Rysiek

dr Robert
    Guest

Od zasłaniania oczu legwanowi nic się nie stanie, ale to ostrzeżenie uważam za napisane na wyrost. Legwan w naturze spotyka się ze znacznie intensywniejszym światłem i gdy jest zbyt jasno po prostu może przymknąć powieki. Problemem jest raczej zbyt mała intensywność światła w terrariach.

Uprawnienia umieszczania postów