Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Legwan fidżijski

dr Robert
    Guest

Re: Legwan fidżijski

Aż tak źle chyba nie jest. Szczególnie jeżeli jesteś z W-wy do Ministerstwa Środowiska nie masz daleko. Najlepiej zacząć od studiowania Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 lutego 2002 r.
    w sprawie zezwoleń na przewożenie przez granicę państwa określonych roślin i zwierząt (Dz. U. Nr 39, poz. 357 z 16 kwietnia 2002 r.). Jest w internecie pod adresem ministerstwa
    http://www.mos.gov.pl/mos/akty-p/cit...rzadzenie.html
    W praktyce jest tak, a w każdym razie było kilka lat temu, ze po złozeniu wniosku o import, w domu złoży Ci wizytę Wojewódzki Konserwator Przyrody wraz np. z dyrektorem zoo, aby ocenić czy posiadasz warunki do trzymania CITES-owskiego zwierzęcia (odpowiednie terrarium). To nic, ze najczęściej nie mają pojęcia jakie to mają być warunki. A później minister wyda Ci zezwolenie, albo ... nie wyda.
    Warto też sprawdzić czy przy przewozie gadów potrzebne jest świadectwo weterynaryjne wystawione w kraju pochodzenia (kilka lat temu nie było potrzebne do płazów i gadów, teraz nie wiem) - to w Departamencie Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa.
    Oczywiscie sprzedający w Austrii musiałby załatwic u siebie dokumenty eksportowe i CITES. Tak więc jest z tym sporo zachodu. Transakcję potem trzeba zrobić szybko bo dokumenty te ważne są tylko kilka miesięcy. Sprawy te wyjaśniała pani z Urzędu Celnego we Wrocławiu w czasie Zjazdu PST i w kuluarach (warto było być we Wrocławiu). Ale w każdym większym oddziale Urzędu Celnego jest osoba od tych spraw.
    Wejscie do Unii Europejskiej nic nie zmienia, dlatego, że wbrew opiniom niektórych UE to nie jest jedno państwo ))

dr Robert
    Guest

Ta propozycja chyba od Jurgena Schmidta bo poza nim chyba nikt w Austrii nie mnoży tego gatunku. (B.fasciatus). Myślę, że mu się nie chce, bo pewnie o zbyt łatwiej w Austrii lub w Niemczech.

Edyta
    Guest

Dziękuję za wszystkie porady napewno skorzystam tylko nie wiem jeszcze czy nie łatwiej będzie sprowadzić przez Zoo, lub przyjaciół z Niemiec. Nie cierpię urzędów i urzędników. Po za tym jeżeli urzędas w mieszkaniu w bloku zobaczyłby moje terraria gadzinki i owady całą moją menażerię to z wrażenia by się chyba przewrócił nie wydaje mi się aby wydał zgodę.

dr Robert
    Guest

Wbrew pozorom, przynajmniej kilka lat temu, uzyskanie pozytywnej opinii (przynajmniej w W-wie) nie było trudne, teraz nie wiem. I tak dla takiego zwierza trzeba mieć odpowiednio duże terrarium, bo szkoda byłoby go trzymać w ciasnocie.

Edyta
    Guest

Będzie swiatełko w tunelu, będzie duże odpowiednie terrarium, ale już w nowym domu.

Uprawnienia umieszczania postów