-
Re: Wiszące terra
Dla zobrazowania jak to ma mniej wiecej wygladac zamieszczam fotke tej wneki w ktorej planowalabym powieszenie tego terra (na cala dlugosc ono mialoby byc nad komputerem)
-
szkoda by było gdyby sie te terra zwaliło na ten fajny monitorek:-)
-
Jeszcze pytanie, z czego jest ściana. Sprawdź, a później spytaj w SKLEPIE z mat. budowlanymi i okuciami, na czym i jak powiesić taki ciężar. W SKLEPIE z reguły pomogą. W Castoramie i Obi raczej nie, tam są handlowcy, czyli fachowcy od sprzedaży (obecnie marketingu), a nie od sprzedawanych rzeczy. (Oczywiście nie zawsze)
-
w obi robią szkolenia dla pracowników, więc jakieś pojęcie mają(jak np. mój kumpel o narzędziach).. myślę, że w castoramie jest podobnie.. takie podstawowe rzeczy będą wiedzieć...
-
Witam. Najpierw musisz sprawdzic jaka to sciana. Jezeli gipsowa to ja bym nie ryzykowal bo z takiej sciny bardzo latwo jest wyrwac kolek rozporowy. Najlepiej jakby to byla sciana zelbetonowa.
W sklepch meblowych sa do kupienia listwy montazowe na ktorych wiesza sie szafki. W moim miescie listwa taka kosztuje 10 zl za 2 metry. Listwe mocujesz na kolki rozporowe. Dla pewnosci mozesz zamocowc ja na kilku kolkach ( listwa ta ma otwory na mocowania co ok 10 cm).
Pozostnie juz Ci tylko zamocowanie na tylnej sciance kilku wieszakow (specjalnych do tej listwy) i powieszeniu terra. Pamietaj aby te wieszaki byly tak przymocowane zeby nie wyrwaly sie z terra (przybicie na gwozdzie odpada )
Jezeli nagle Mikka przestanie sie odzywac to znaczy ze konstrukcja nie wytrzymala i roztrzaskala sobie kompa. Mam nadzieje ze tak sie nie stanie ;D
Powodzenia
-
Można powiesić i na gipsowej, ale stosując odpowiedni system, oczywiście gipsowa nie jest tak mocna jak żelbet i w skrajnych warunkach może po prostu ją obalić (ale to bardzo skrajne warunki lub nieprawidłowe wykonanie. Gdzie jest wola, znajdzie się i sposób. Ale niech to będzie dobrze opracowane. Zastosowanie złych kołków, złej ich liczby lub nierówne wiercenie i BUM. Podparcie zastrzałami lub kształtownikami pomoże, jeśli ciężar będzie rozłożony właściwie.
-
Kurde...u mnie w domq nikt nie wie z czego sciany mamy....wsyd :P Ale napewno nie jest to zelbeton....Mi sie wydaje ze to jakies badziewie jak to zwykle w blokach robia, no ale nie wiem no...bosh...
-
wystarczy w ścianę popukać... :] w blokach betonowe są ściany odgradzające od sąsiadów oraz oddzielająca duży pokój od reszty(zazwyczaj.. warto to sprawdzić)... reszta to gips
-
moim zdaniem, zajebistą sprawą jest terrarium w stylu amerykańśkim.
-zwykła micha (bez pokrywy), troszkie trocin i basenik
po co bawić sie w kołki rozporowe, najlepiej dogadać sie z sąsiadami o drobnej przeróbce ściany i będziecie mieli wspólne terra:-)
DŻołK <hahaha> POZDRO MIKKA
Uprawnienia umieszczania postów