Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Wiszące terra

Wiszące terra

Moze to glupie pytanie ale niestety nie znam sie na takich technicznych sprawach wiec pytam. A mianowicie: czy moge terra z osb o wymiarach ok. 110x 45x 50 zamocowac jakos na scianie bez ryzyka ze spadnie??? Dodam tylko ze wisialo by ono idealnie miedzy szafa a sciana, wiec moze by jeszcze tam jakies zabezpieczenie dodatkowe. Hmm...co o tym sadzicie???

xol
    Guest

Re: Wiszące terra

Policz sobie, ile będzie ważyć takie tera z całym wyposażeniem. Moim zdaniem duże prawdopodobieństwo że spadnie, po co ryzykować.

Rob sobie co chcesz.Spadnie to spadnie skad mamy to wiedziec.Kupisz wtedy drugie i juz nie bedziesz wieszac.Albo mozesz do podlogi przykrecic.

Masz 3 mozliwości:
    1) zrobić szafke i wsunac do niej terra
    2)Kołki rozporowe stalowe(4) utwierdzone w scianie z dospawanymi kątownikami(w zaleznosci od wagi ewentualnie wzmoznienie pod katem, aby siła się rozłożyła.
    3) do terra (nie wiem jakiej grubosci masz płyte osb) wywiecic otwory i sadzic tuleje stalowe i zawiesic na scianie na kołkach rozporowych stalowych

tak jak kuba mówi, da sie zawiesić, tylko kwestia zamocowania, to wcale nie jest duże terra, dobre kołki rozporowe i kątowniki.

Ja mam szafke, która pusta waży 10 kg (moje puste terra tez tyle wazy), a w szafce ciezkie ksiazki. I wisi. I nie spada. Wszystko zalezy od dobrego przykręcenia tego odpowiednio do sciany. Słowem, jesli jest to zrobione fachowo, nie ma obaw. Ja mam tak malo miejsca w pokoju, ze wszystko musi wisiec. Nawet ja (na łóżku piętrowym)

od dołu mozesz też podepszeć rurą, są takie fajne serbrne, eleganckie rury. Niewyglądało by to źle a napewno jakieś dodatkowe podtrzymanie jest

nie widze przeszkod!!dobre kołki i koi!!ewentualnie oprocz kołków pod terra drewnianny profil do sciany. serdeczne pozdro, buziaki!!!pepo

do tej rury to by się przydała jeszcze jakaś laska

jak dobrze zamocujesz to ci nic nie spadnie widzialem w sklepie mocowanie na ktorym mozna powiesic telewizor na scianie czesto cos takiego mozna znalesc w pubach i to nie jest drogie tylko musisz sie zastanowic

Uprawnienia umieszczania postów