Wykąpałem go w misce - wody nalałem tak na wysokość jego łap.
Kiedy pierwszy raz pryskałem akwarium zraszaczem to rzeczywiście woda była odstana i raczej chłodna - teraz spryskuję ciepłą i jest w porządku , robię to ze 3 razy dziennie.

Czy kable grzewcze potrzebują wody - czy można je włączać poza terrarium? Jakie są wymagania? W instrukcji jest napisane żeby tego nie robić i nie krzyżować ich.
Mam teraz u siebie zarówkę night-Glo - daje dużo ciepła i zwierzak mi nie oślepnie. dodatkowo na dzień zamontowałem day-glo na "wysięgniku" nad terrarium.

Te żarówki night-Glo dobrze działają - w każdym bądź razie jak ją odpaliłem to minęła minuta może dwie, legwan zszedl z konara i zabrał się za jedzenie :-)

Sen też jest bardzo ważny dla legwana (podobnie jak dla każdego innego stworzenia). Jeżeli temp. nie spada w nocy poniżej 23-24C to nie budź go wcześniej. A jeżeli temp. spada za bardzo to podgrzej terra kablem lub mata albo kup nocną żarówkę.

Oświetlenie włączam o 7 rano kiedy idę do pracy - o 19 legwan zaczyna już przysypiać i kłaść się spać.

Ten legwan bardzo lubi marchew, wczoraj widziałem jak wcinał liść bazylii
można go tym karmić???

Chyba nie będę podawał białek zwierzęcych , chyba że świerszcze urosną to wpuszcze jednego na próbę do terrarium

Dzięki za info.

Pozdrawiam