-
NA ZAWSZE
Jak w temacie - to powinno być na wierzchu.
...sałata(poza tym szczaw, rabarbar, brokuły, buraki, botwina itp) a ściśle kwasy organiczne w niej zawarte (szczawiowy, szczawioostowy) wiążą wapń w związki praktycznie niewchłanialne z przewodu pokarmowego - prowadzi do krzywicy u młodych lub MBD u starszych:
szczegóły: http://plato.phy.ohiou.edu/~mash/herp/iguanafaq.html
Poza tym faktycznie sałata jest uboga a poza tym praktycznie zawsze "chemicznie pędzona"
Pozdrawiam Jarek Zajączkowski DVM
-
Re: NA ZAWSZE
Temat jest bardzo kontrowersyjny. Nie chcę wywoływać wielkiej dyskusji, polecam tylko zapoznianie się z dwoma spojrzeniami na ten problem. Oba poparte są wieloletnią praktyką i skutecznością proponowanych diet. To pozwoli nabrać pewnego dystansu i wybrać złoty środek.
Dla innego spojrzenia polecam:
http://www.iguanaden.com
Z menu po lewej należy wybrać: "Iguana diet" a potem "Oxalic acids".
Jeśli chodzi o sałatę - zgadzam się w 100%.
Jeżeli chodzi o szczawiany - przy dobrze przygotowanej, zróżnicowanej i odpowiednio bogatej w naturalny wapń (tzn. w diecie a nie jako suplement w proszku) diecie szczawiany nie przyczynią się do krzywicy.
Jednakże prawda jest taka, że większość legwanów w niewoli ma bardzo mało zróżnicowaną diete, z małą ilością wapnia a często dużą ilością fosforu. W takim przypadku - zgadzam się z przedmówcą.
Należy unikać jak ognia sałaty i po prostu unikać dużej ilości szczawianów.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum