-
Re: Repti - Glo 8.0
Basiu jeśli już zaczniesz prawidłowo naświetlać swojego legwana, pamiętaj, że taka świetlówka mimo iż świeci nadal, traci po paru ( ok.6-8 ) miesiącach swoje właściwości. Nie emituje już UV. Pozdrawiam ! Rysiek
Ps. Ja korzystam z Osram Ultravitalux, którą już na forum trochę opisałem . Naświetla się co 2-3 dni z odl. 1m po ok. 10minut. Latem w słoneczne dni gdy Gucio jest na balkonie naświetlanie jest zbędne.
-
Wybacz Arrow,ale czytałam i Twój sarkastyczny ton mi nie odpowiada. Ryśku chwała Bogu,że jest na razie słońce. Jeżeli chodzi o żarówkę to sobie już zapamiętałam, pisałeś to kilka razy, dzięki. Czy mojego Igiego 30cm "wzrostu" powinnam naświetlać równie długo jak Twojego Gucia?
Basia
-
Szyba pochłania 95-98% UV. Jeżeli już stosować jakieś osłony to raczej np. z pleksi, które przepuszcza około 90% UV, ale najlepiej nie stosować żadnych osłon. Świetlówki UV wymieniać co najmniej raz w roku. Żarówka UV Ultravitalux emituje UV aż się przepali, ze względu na to, że włącza się ją rzadko i na krótko moze być rzeczywiście długowieczna. Jej wadą jest to, że można niekiedy zapomnieć o jej wyłaczeniu i za bardzo przypiec gada. najlepiej założyć zegar sterujący i nastawić (w przypadku 300 Watowej żarówki) właśnie na 10-15 minut co 2-3 dni (albo np. 3-4 minuty codziennie).
-
Ja nie mam tej żarówki w terrarium . Jest to 300W żarówka w porcelanowej oprawce ( nie plastikowej! ) na metalowym stojaku . Nie zapomnę o jej wyłączeniu, bo sam przypiekłbym się z moim gadem )). Trzymam go na kolanach, ustawiam Ultravitalux naprzeciw nas i opalamy się ). Jest to dla mnie wygodniejsze rozwiązanie niż świetlówka, dość precyzyjnie dawkowane jest UV, ponieważ Gucio leży w zasięgu tego światła w ściśle określonym miejscu i czasie . On ma dość swobody i często chodzi sobie po mieszkaniu. Gdyby była to świetlówka nie byłby w tym czasie naświetlany, a jego przebywanie poza terrarium to dość znaczna część dnia. Pozdrawiam! Rysiek
-
Witam.
Bardzo poszukuję takiej żarówki /ultravitalux 300W/.
Gdzie ją można kupić?
Pytałem już kilka razy w sklepach z oświetleniem jednak nikt nie może
udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi...
pozdrawiam
noradarling
-
Kupiłem ją w Bytomiu w firmowym sklepie z oświetleniem .W necie znalazłem hurtownię i tam mnie skierowano do dystrybutora regionalnego Osram w Bytomiu. Na tą chwilę podaję kontakt tel.(+48-42) 213 11 03, 213 11 05 i meila- hurt@sorel.com.pl , sorel@sorel.com.pl do firmy z Pabianic-Ryszard i Jolanta Sobanty. Mają Philipsa i Osram. Z tego co mi wiadomo są Ultravitaluxy tylko 300 W. Innych nie robią. Spróbuj zadzwonić lub nadać meila. Zarówka kosztuje ok.90zł. Do tego koniecznie porcelanowa oprawka ewentualnie metalowa, ale z porcelanową wkładką. Nie plastik. Jak masz pytania odnośnie tej żarówki pisz na priva. Pozdrawiam ! Rysiek
-
O to mi chodziło.
Dzięki.
pozdrawiam
noradarling
-
Znalazłem stronę w necie, gdzie zdobyłem informację na temat dystrybutora firmy Osram w swoim regionie. Są na niej przedstawiciele firmy na całą Polskę . U nich można uzyskać informację o żarówce Ultravitalux . http://www.osram.com.pl/przedstawiciele.html Pozdrówko! Rysiek
-
Jeszcze jedno- producent podaje trwałość tej żarówki na 1000 godz. Dobra alternatywa dla świetlówki UV, biorąc pod uwagę , że świetlówkę eksploatujemy max. rok, a żarówkę UV po 10 min. co 2-3 dni )). Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów