Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Dawkowanie Vibovitu

Re: Dawkowanie Vibovitu

O zachowaniu ludzi w stosunku do zwierząt można by wiele pisać....Zaczęliśmy jednak o witaminach. Ja podawałem swojemu legwanowi różne- Sera w kroplach, Hagen w kroplach, teraz Tetra Repto Life w proszku. Bardzo wydajne, kosztowały ok.30zł. Pakuję wszystko w liście np. cukini lub botwinki, na to plasterek banana lub innego klejącego i soczystego owocu i po kłopocie. Wygląda na to że Gucio nawet nie czuje tego smaku, lub mu to nie przeszkadza. Wydaje mi się, że to nie zależy od gatunku jaszczura tylko bardziej od danego osobnika. Co do kropli to widziałem ostatnio witaminy dla gadów za ok 13 zł. Pozdrawiam ! Rysiek

Jaymz
    Guest

Czyli co?
    Nawet czasami mam racje? ))
    Ufff, ale mi ulzylo ))))

ja podaje mojemu legowi wibowit i sproszkowane calcium panthetonicum
    wbiwit podaje w takich ilosciach, zeby dostal mneij wiecej 1 saszetke miesiecznie. obliczylem to na podstawie jakiegos artykulu, w ktorym bylo podane zapotrzebowanie legwana na wit D3 i ilosci tej witaminy w wibovicie...
    mam nadzieje, ze robie dobrze

powiedzcie mi prosze jak w koncu jest z ta witamina D3, wszystkie frimy produkujace witaminy dla gadow dodaja je do swoich produktow, a przeciez juz wielokrotnie podkreslana na forum ze ta witamina nie jest wchlaniana z zoladka
    co do tego ze firma Sera wie co produkuje to ja bym sie zgodzil jesli chodzi o produkty dla akwarystow(ktorym jestem wiele lat), co do witamin na pewno witamin wyprodukowane specjanie dla gadow sa najodpwiedniejsze, ale i tutaj dylemat vibowit czy renomowane produkty dla gadow
    w literaturze czesto podawany jest vibowit czy fitaral, ciekawi mnie czy jest to poprostu niedouczenie, niezrozumienie, czy korzystanie ze starej literatury tlumaczy ktorzy podejmuja sie przetlumaczenia niemieckiej ksaiazki z niemieckim realimai terrarystycznymi na jesyk polski, czy vibowit rzeczywiscie mozna postawic na rowni z produktami zagranicznych firm(bo oczywiscie polskie firmy nie rusza d... zeby cos takiego wyprodukowac, ale co wymagac jak nawet produkty dla ryb akwariowych sa nieraz do kitu)

Jaymz, to,co i jak stosuję ( chodzi o witaminy) zgadza się z tym co piszesz. Masz racje, że lega można łatwo oszukać. Tym bardziej jak jest głodny . Szkoda tylko, że bywają takie drastyczne przypadki postępowania z tymi pięknymi jaszczurkami i nie tylko . Zastanawiam się jak ten legwan przeżył zimę na wysypisku ! Albo ten w kanałach ??!
    Rysiek

Jaymz
    Guest

Ja też, ale witamina D3 ma to do siebie,że po pewnym (krótkim) czasie utlenia się...
    Co do wapna- stawiam raczej na sepię czy wapno w syropie- pantotenicum stosuję dopiero przy odwapnieniach- wiesz, prawda jest taka,że przedobrzyć też nie można, później mogą się pojawić powikłania. Np. krystalizacja kwasu moczowego.

Jaymz
    Guest

Na witaminę D3 sztuczną za mosno nie licz( szybko się utlenia z wszelkich preparatów witaminowych) - proponuję raczej standardową metodę- naświetlanie UV-ką. Niestety i gadzie i ludzka D3 jest tak samo nietrwała;(
    Ps. Ponoć Tropical pracuje nad preparatami dla gadów- powinny się pojwić jeszcze w tym roku- trzeba mieć nadzieję)

Jaymz
    Guest

Rysiek: Wiesz, pewnie zakopał się w śmieciach / głębiej jest cieplej ( procesy gnilne i wcześniejsze nagrzanie od słońca etc...)/ Pewnie popadł w letarg i tal wegetował;( A ten w kanałach- nie mam pojęcia. Żyje.. jak długo to się jeszcze okaże, jesteśmy w trakcie leczenia- miejmy nadzieję)

No na wysypisku jest ciepło -często podpala się smieci i one żarzą się
    miesiącami...

pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Przypadek legwana na wysypisku jest mało wiarygodny. Jeżeli tak było to byłby materiał na artykuł w zachodnim czasopiśmie terrarystycznym.
    Skąd wiesz, jak długo tam był ? Legwan bez wysokiej temperatury długo nie przyżyje. Legwan nie zapada w hibernację. Legwan przeziębia się i umiera. W temperaturze 20 stopni przeżywa 4-8 tygodni, w temperaturze 7 stopni wystarczy kilkanaście minut. Nie wierzę w przeżycie przez legwana w zimy, a nawet jesieni w naszych warunkach klimatycznych.
    W rzetelność firm produkujących witaminy nie wierzę do końca. Choćby sprawa witaminy D3, która podobno wcale lub prawie wcale nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Po co ją dają ? Profilaktycznie, bo może jednak się wchłania ? Nie znam też żadnych niezależnych badań dotyczących jakości tych preparatów. Poza tym wiem z autopsji jak np. w Niemczech produkuje się tzw. zdrową żywność i to dla ludzi. Dziękuję, nie skorzystam.
    Niestety produkty weterynaryjne siłą rzeczy nie podlegają tak silnej kontroli jak te dla ludzi, szczególnie witaminy zaliczane do tzw. parafarmaceutyków. Dlatego, szczególnie gdy chodzi o witaminy bardziej wiarygodne dla mnie są preparaty dla ludzi. Myślę, że tak naprawdę podobnie jak w przypadku całej diety warto próbować różnych preparatów bo to daje szansę, że któryś z nich jest pełnowartościowy. Na każdych witaminach jest podany skład i to można porównać. Preparaty dla ludzi typu Centrum czy Vigor mają bogaty skład zarówno gdy chodzi o witaminy jak i składniki mineralne. Oczywiście ich podawanie dotyczy średnich czy dużych zwierząt, bo sproszkowane są tak samo niesmaczne dla gadów jak wiele preparatów specjalnie dla nich produkowanych.

Gdy chodzi o kameleony to nie słyszałem poza jemeńskim, aby jadły regularnie rośliny. Chyba, że mówimy o okazyjnym skubnięciu liścia z kroplą wody na wierzchu aby zaspokoić pragnienie. Trudno uznać taki sposób przyjmowania pokarmu za dogodny do podawania witamin. Nie opieram się tylko na doświadczeniu (hodowałem zaledzie około 10 gatunków kameleonów), ale przede wszystkim literaturze.

Uprawnienia umieszczania postów