Faktycznie puszczanie psa wolno - niech sobie pobiega po okolicy bez opieki jest zupelnie nieodowidzialne! W przypadku BoNo, on chcial temu jednak zapobiez zakopujac dziury, ale pies sam uciekal. Tyle w przypadku Kretschmer'a jest to zkrajny przypadek debilizmu polaczonego z choroba Zgabczenia Mozgu! (niestety bardzo czesty w polsce!) JAK MOZNA WYPUSZCZAC PSA NIECH SOBIE SAM, BIEGA PO OKOLICY???! Moze on sam nikogo nie pogryzie, i nie jest niebezpieczny dla otoczenia, ale myslales ze cos JEMU moze sie stac?! Moj pies np. jest bardzo agresywny w stosunku do innych psow! Probowalem go tego oduczyc, i wychowac. Ale jak jestem na spacerze z moimi 2 psami (pies (ten agrsor) i suka) to on szczerzy zeby do wszystkich innych psow! Wiec jak by nagle przybiegl Twoj pies i chcial sie bwachac: z moim to pewnie by moj sie na Twojego niechybnie rzucil! a wiesz dla czego?! Bo Twoj nie jest na smyczy!!! A powinien byc! Pies powinien chodzic na spacery z WLASCICIELEM! A co do kolczatki to jest to moim zdaniem genialny wynalazek, bo dzieki temu udalo mi sie nauczyc mojego psa posluszenstwa!

P.S. Nie wypominajcie mi ze moj pies sie rzuca na inne psy, bo zwykle konczy sie na szczerzeniu zebow! Zawsze probuje temu zapobiec! Omijam tamte psy, wybieram inna droge. Ja swojego po ulicy zawsze na smyczy prowadze, dopiero w lesie spuszczam go ze smyczy. Ale raz jakis inny pies pogryz mojego... Ale moj nie pozostal tamtemu dluzny.
P.S.2. Sorry, za brak polskich znakow, ale tutaj w USA nie ma polskiej czcionki...