Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Poszukuje starych map okolic krakowa

Cichy_Kr
    Guest

Poszukuje starych map okolic krakowa

Poszukuje starych map a dokładnie z czasów pierwszej i drugiej wojny swiatowej z okolic krakowa!!! mogą byc skany zdjęcia i inne formy byle dało się cos z nich odczytać!!Bawie sie w poszukiwanie "skarbów"i nie wiem gdzie mam szukać!!!!!!hehehehe Prosze o pomoc!!! Jęśli ktoś ma informacje gdzie stacjonowały w okolicy krakowa oddziały partyzanckie lub niemiecki takrze mile widziane z góry dzięki!!

Re: Poszukuje starych map okolic krakowa

No to życze powodzenia, ciekawe zajecie, ale jak myslisz jak ktos ma takie mapy to ci udostepni?? sam bedzie wolal znaleźć taki skarb

Pozdrawiam BoNo

P.S. Zycze wytrwalosci w poszukiwaniach

bono czy ty caly czas musisz takie offtopy walic??

Kretschmer
    Guest

BoNo... ja też chodzę z wykrywaczem. To co ludzie nazywają "poszukiwaniem skarbów" to po prostu szukanie militariów i pojedynczych monet (chociaż "skarb" da się znaleźć tyle że to nie jest skrzynia ze złotem). Cichy... zapodam linka do strony z mapami z 1911. Nie ma tam co prawda miejsc stacjonowania partyzantów bo to nie te czasy (podobno Kraków w militaria jest bardzo ubogi), ale są stare karczmy itp.
    Tą stronę możesz znaleźć na forum poszukiwanieskarbow.com
    Wejdź w dział mapy i linki. Tam będzie taka strona lazarus.elte.hu i coś tam dalej. Wejdź w tego linka (ja nie znam całego adresu strony). Jak coś to mogę Ci znaleźć i dać ale wieczorem bo teraz jadę na wykrywacz:P

~jonasz~
    Guest

heheh lepiej wez poszukaj leprzych miescówek do łowienia ryb kozaku:P:P:P:P
    bo ostatnie 5 płoci to poraszak była;]:P:P:P
    hhehehe(moje nowe butki:])

Kretschmer
    Guest

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm
    To są mapy sporej części europy. Kraków też tam będzie. Bez problemu go znajdziesz. Mapy są z ok. 1910 roku (moje miasto z 1911). Legenda będzie na stronie topmap.pl - wejdź w mapy austro węgierskie (inna skala ale legenda pasuje) i tam na górze będzie przycisk "legenda".
    Dzisiaj miałem kiepski dzień. Okopy które miałem przeszukać okazały się puste (w czasie wojny były nieobsadzone). Spotkałem jednego faceta z wykrywaczem to pokazał mi miejsce po obozowisku napoleońskim no i mam guzik napoleoński i kluczyki do mercedesa z lat bodajże 30tych:-)

Kretschmer
    Guest

Może znajde jeszcze jakieś mapy (wiem że mam na dysku tylko nei wiem gdzie). Te będą starsze, XIX wiek.

Cichy_Kr
    Guest

najważniejsze że nie wruciłeś z niczym!!!!

Kretschmer
    Guest

Hehe zwykle tak wracam (nie mam ostatnio czasu jeździć na dobre mijejscówki):P Aaale... wróciłem uboższy o moją saperkę:-( Pokój jej duszy['] Pewnie bym znalazł więcej jakby nie to że się złamała po 20 minutach staruszka Powiem tyle: NIGDY nie kupujcie saperki US Army za ok. 40 zł - to gówniana podróbka - konstrukcja rzeczywiście jak w US Army ale materiał... ręką toto można podrzeć...

Kretschmer
    Guest

Podaj maila to wrzucę jeszcze kilka map. Nie pamiętam z jakich lat, ale mi to wygląda na II poł. XIX wieku...

Uprawnienia umieszczania postów