-
Re: OGLADAJCIE FAKTY O 19:00
No napewno by mi to na ręke nie było ale trzeba byc obiektywnym ale jak ludzie będą sprzedawac pajaki za 5 zł to takie debilne sytuacje będą zdarzac sie coraz częsciej.
-
Tylko, że za te przysłowiowe 5 zł można sobie kupić małą brachypelmę czy cambridgei a to są pająki nie groźne dla człowieka
Natomiast żeby zakupić małą lividum trzeba uzbierać prawie 7-10 razy tyle
Przy dużych osobnikach mamy jeszcze większe różnice
I nie pomoże żaden zakaz, bo zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo pieniądze nie będą ograniczeniem nie do przejścia
Znacznie prostszym rozwiązaniem byłoby uproszczenie i "wyprostowanie" zagmatwanych przepisów, jakie mamy obecnie (sam bym wolał zarejestrować swoje zwierzaki a nie kombinować jak je sprzedać żeby mi się nikt do du... nie dobrał a po rozmowie z miejscowym wetem wole się do niego więcej nie zbliżać )
P.S ktoś już kiedyś wprowadził zakaz handlu (tylko nie chodziło o zwierzęta egzotyczne) to było w stanach i się nazywało prohibicja efekty wszyscy znamy
-
Obcy masz sporo racji. Szary obywatel nie musi się znać na wszystkim (naszczeście u nas jest ciut lepiej niż w USA), ale niektóre zakazy powodują tylko łamanie tych zakazów. Nie można też pominąć tego że wielu ludzi/Polaków żyje razem (min. ja) z potencjalnie zabójczym zwierzęciem jakim jest pies (bo jak narazie nie słyszałem żeby kogoś zabryzł w Polsce np. waran stepowy ) a zakazu na nie nie ma (no tylko na niektóre) ale poważnie okaleczyć czy zabić może zwykły burek
A takich nieodpowiedzialnych debili którzy na okres letni wypieprzają swoich czworonogich towarzyszy, czy co gorsza przywiązują do drzewa skazując je na pewną śmierć troche się znajdzie. Takich kretynów można spotkać przy każdym "uprawianym" hobby.
-
No ciekawe jak byś zareagował jakby zakazali hodowli. Teraz jestes cwaniaczek a potem byłby zonk :/
-
cwaniaczka poszukaj sobie w spodniach chłopczyku i wtedy będzie zonk, co ja bym zrobił to tylko i wyłącznie moja sprawa
-
Ja jestem pewnien na 90% ze taki zakaz dlugo by sobie nie pobyl w naszym kraju.. sami widzieliscie co sie dzialo po wrowadzeniu listy gatunkow niebezpiecznych - zabronionych do hodowli. Odzew ludzi wtajemniczonych w terrarystyke przyniusl natychmiastowy skutek. Co dopiero by bylo gdyby w naszym ukochanym kraju nie pozwalali hodowac nawet kedziora?? Odwet terrarystow bylby nie do powstrzymania...
A co do nieodpowiedzialnych osob kupujacych pajaki to chyba juz musi tak zostac. Nic zrobic nie mozemy przeciez nie podniesiemy ceny pajakow tak zeby przynajmniej dla niektorych nie byly dostepne..:/ to jest bez celowe:/.
-
Dzisjaj moja mam kupila jak zawsze Twoje Imperium i tam jest artykul o tych ostatnich zdarzeniach z wezami.
Pisali same glupoty...
ale jedno mnie zastanowilo ,troche sie znam na legwanach zielonych ale takiego czegos nieslyszalem cytuje " Bakterie zawarte w slinie legwana moga zabic czlowieka w pare godzin" niewiem co mam o tym myslec :PP
-
hehe nie legwana tylko wrana powinno być, ale co tam prymitywki dziennikarskie mogą wiedzieć:/
-
Joj... przejmowac sie Faktami
Przynajmniej teraz sami widzicie, jakimi glupotami czlowiek jest bombardowany... a co z dziedzinami,, o ktorych nie mamy pojecia, tylko przyjmujemy wszystko to, co sie powie w Ti Vi :]
Olac to.
-
mik masz o tym myśleć że takie szmatławce typu: "Fakt" czy podobne, zrobią i napiszą byle głupoty, bez żadnego uzgodnienia z kims znającym się na temacie. A nie autor tego "dzieła" raz włączył na Animal Planet czy National G. i skojarzył to jaszczurka i to jaszczurka (jeden pies) i pisze... Z takich "prac" można się jedynie zdrowo i szczerze pośmiać... tylko po to żeby cokolwiek napisać i zrobic "sensacie"
Toksyczną śline ma kilka gatunków waranów nie tylko z komodo (ale to tzw. szczegół )
Uprawnienia umieszczania postów