-
Berlinskie zoo
Kto byl , intersoje mnie glownie jak wyglada w tym zoo sprawa terrarystyki jest sens wydac 16 euro , intersooja mnie glownie pajaki
Pozdro
-
Re: Berlinskie zoo
po1 post jest bezsensu chcialbym ale nie moge rozszyfrować po2 po co zalożyłeś 2 tematy takie same !
-
Re: Berlinskie zoo
Właśnie 3 dni temu byłem w berlińskim zoo (to w centrum, bo Berlin ma dwa ogrody zoo). Można wejść do całego zoo razem z Akwaterrarium za 16,50 (bilet kombinowany) i warto to zrobić bo to jeden z najlepszych ogrodów zoologicznych świata. Co do pająków to jest kilkanaście gatunków (na samej górze akwarium), ale nie jestem w stanie ocenić ich wartości terrarystycznej bo na pająkach się nie znam. Natomiast polecam część z gadami - wiele nieźle urządzonych terrariów, m.in. agamy kołnierzaste, kilka gatunków waranów, no i absolutny hit - 12 hatterii trzymanych w specjalnym klimatyzowanym terra (ok. 16 stopni C), największa kolekcja tych zwierząt poza Nową Zelandią. Gdy chodzi o samo zoo, to pełne jest rarytasów, których nie ma albo nigdzie w Europie, albo są bardzo rzadko spotykane; m.in. dwie pandy wielkie, okapi, nosorożce indyjskie, pingwiny cesarskie, różne gatunki drobnych drapieżców z Madagaskaru, najmniejsze kopytne świata (kompletnie oswojone, w jednej z hal wolnego lotu ptaków), rzadkie gatunki ptaków, 1-miesięczny maluch słonia indyjskiego itd. Czasem rozwiązania ekspozycyjne są bardzo ciekawe; jest woliera ze sztucznymi falami, gdzie przebywają ptaki nadmorskich brzegów, do większości zwierząt pływających możemy zajrzeć nie tylko nad wodę, ale też przez szybę obejrzeć jak pływają. Foki, pingwiny (w specjalnym, chłodzonym pomieszczeniu z kupą lodu), wydry, białe niedźwiedzie, a nawet oba gatunki hipopotamów (szczególnie ten duży gatunek robi wrażenie pod wodą tuż za szybą). Warto zaglądać do wewnętrznych pawilonów nawet jeśli zwierzaki są też na wybiegach bo czasem coś więcej tam dzieje (tak trafiłem na karmienie i kąpiel nosorożca indyjskiego). Powierzchnia zoo nie jest ogromna, to centrum miasta, ale wszystko doskonale rozplanowane i wykorzystane. Aby wszystko obejrzeć i do tego nie biec bez opamiętania, ale przyjrzeć się choć niektórym zwierzakom zarezerwować trzeba co najmniej 4-5 godzin.
Uprawnienia umieszczania postów