Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: silikon w terrarium - ile czasu ma schnąć?

silikon w terrarium - ile czasu ma schnąć?

W piątek pod wieczór wyklejałam tylną ściankę terrarium kamieniami przy użyciu silikonu. Jutro (niedziela) w południe mam zamiar kupić gekonka lamparciego i mam nadzieję, że dostatecznie długo wietrzyłam terrarium? Silikon jest całkowicie wyschnięty, tylko jak wącham wnętrze terrarium to czuć taki leciutki octowy zapaszek. W zoologiku powiedziano mi, że ma schnąć 48 godzin. Ale czy coś grozi gekonowi, jeśli będzie to p r a w i e 48 godz? Zależy mi na tym jutrzejszym terminie, bo mogę go kupić albo jutro w południe, albo za dwa tygodnie, a już nie mogę się doczekać. Jeżeli jest ryzyko, że gekonowi coś się stanie, to oczywiście poczekam - przecież najważniejsze, żeby był zdrowy. Ale może nic nie stoi na przeszkodzie? podpowiedzcie!
    pozdrawiam!

Re: silikon w terrarium - ile czasu ma schnąć?

Jezeli masz ten silikon nietoksyczny do klejenia akwarium to niepowinien zaszkodzic gekonkowi.

popieram Spellcastera tylko musi byc akwarystyczny

Gosia od godziny jest już w swoim terrarium! Chyba wszystko jest ok. Co dp silikonu to było napisane że jest uniwersalny, do wszystkiego i było wymienione że też do akwariów. Więc chyba w porządku...

A było napisane ze jest nietoksyczny ????

że nietoksyczny nie było napisane. Ale czy to od razu znaczy że toksyczny :-o??? Tylko że do akwariów było...

EKOLOGRP
    Guest

Odważny jesteś, ja wolałbym poczekać. To że nie smierdzi to nie znaczy, że sylikon juz dostatecznie stwardniał. Sylikon schnie ok 1 mm na dobę. Ja na Twoim miejscu poczekałbym minimum tydzień.

Ekolog

Wydaje mi sie ze to zwykly szklarski sylikon. Nie powinno sie nic dziac. Tym bardziej ze bylo napisane ze do akwa. Jesli chodzi zapach i wietrzenie: przy klejeniu czasem zapach wda sie nos az kuje, wiec jesli zapach dla nas jest nie do zniesienia to dla gadzinki tym bardziej. Wietrzenie jest kwestia kilku dni.
    Zycze powodzenia w hodowli!

Ale napisane było, że schnie 48 godzin... Kurczę, a jeśli to jednak mu zaszkodzi, to jak to się objawi? Na razie gekon wygląda w porządku, jest trochę smętny i nieruchawy, ale przypuszczam, że to dlatego, że jeszcze nie jest zaaklimatyzowany...

Nie masz sie za bardzo czym przejmować. Ja skończyłem kleić terrarium wieczorem, a na drugi dzien po południu kupiłem geka. Wpuściłem go tam odrazu, włączyłem ogrzewanie i po krzyku. Teraz gek jest już 10 mies u mnie i (odpukać) nic mu nie jest
    A tym, że jest troche nieruchawy to sie nie przejmuj, przejdzie mu za jakiś miesiąc

Uprawnienia umieszczania postów