-
Re: Otwór w szkle
Najlepiej podzwon i znajdź szklarza, który wierci otwory w szkle. Jak będziesz to robił sam to na 99% szyba pęknie. A specjalnego wiertła tak łatwo nie dostaniesz, a jak znajdziesz to cena z cała pewnością zniechęci Cię do zakupu. A wywiercenie otworu u szklarza kosztuje 5 zł. Więc sobie policz czas i pieniądze.
-
z tego co wiem to chyba nikt nie chce wiercić otworów w gotowych zbiornikach (terrariach). W samej szybie szybciej, ale też bywa z tym problem.
-
sluchaj, popierwsze nie woda, tylko nafta albo specjalne chlodziwo, do ciecia/wiercenia szkla, wiertlo kosztuje ok 20 zl, mozesz sprobowac sam wywiercic ale pamietaj ze musisz miec wiertarke z regulowanymi obrotami, jak wlniesz za szybko to szyba sie przegrzeje i peknie, wiercisz na wolnych obrotach a druga osoba w miejscu wiercenia smaruje chlodziwem, druga sprawa skoro chcesz zrobic mala dziure z boku na dole to podejrzewam ze to na kabel grzewczy, to lepszym pomyslem wydaje mi sie, zebys na rogu terrarium odcial kawalek szyby i jak wlozysz kabel to zasilikonujesz reszte dziury, bo z tym wierceniem to tak jak pisza powyzej, jest duze prawdopodobienstwo ze moze ci szyba walnac, bo jest przyklejona i sie nie amortyzuje, jest napieta i wszystko co ja naraza na jakies naprezenia moze spowodowac ze szybba peknie, i jeszcze jedno jak juz sie zdecydyjesz na wiercenie to przygotuj sie ze to jest jakies 20 min wiercenia ale sie rozpisalem dobra koncze pozdro
-
Wszyscy mi odradzili więc sobie odpuściłem , za duże prawdopodobieństwo ze potłuke a szkoda by było he he . A jak obciąć ten róg ? Odkleić najpierw szybe ?
Chyba nie. Z tego co wiem to sklejonego szkła nie da się ciąć . Z tym rogiem tez było by dobrze .
-
sluchaj najpierw odklejasz ten kawalek szkla ktory chcesz odciac, przcinasz nozykiem i podwazasz delikatnie np. srubokretem, to jest szklo 4mm wiec nie powinno byc problemu
-
No i stało sie . Postanowiłem zaryzykowac i zamiast wiercic otwór obciąc róg terra piłką do metalu :-) Szło mi juz nawet całkiem niezle kiedy nagle piłka mi sie obsuneła i uderzyła dosyc mocno w szkło . Serce mi staneło kiedy usłyszałem dzwięk tłuczonego szkła ....... Kiedy otworzyłem oczy na mej twarzy pojawił sie błogi usmiech poniewarz szyba pękła dokładnie tak jak chciałem ją obciąc ;-) Wniosek z tego taki ze czasami warto zaryzykowac .
-
Tez o tym myslalem zeby rog obcjac ale estetyka.... W koncu postawiles na swoje.
-
Osobiście również wolę obciąć narożnik niż wiercić otwor w tafli szkła, jednak gdy nie da sie inaczej warto pofatygować sie troche i znaleźć szklarza który przyjedzie do domu wywierci otwór niż samemu probować takich akrobacji
Uprawnienia umieszczania postów