-
Otwór w szkle
Szukałem w archiwum ale nie znalazłem . Jak wywiercić otwór w szkle ? Podobno są do tego jakieś specjalne wiertła . Próbował ktoś kiedyś tego ? Jezeli tak to jakim sposobem i z jakim skutkiem ?
-
Re: Otwór w szkle
Ja jeszce chcial bym spytac czy mozna wyciac prostoklat na wentylacja mniej wiecj na srodku szyby.
-
wiem tyle że w szkle sie wierci pod wodą
-
z taka robota to najlepiej do szklarza bpo to cie taniej wyniesie niz mialbys kupowaz noze... specjalne... a z tego co wyczytalem w jednym budowlanym czasopisnie to tak:
przyjmijmy ze robisz okrogly otwor...
---bierrzesz plasteline i obklejasz obwod kola...
---do serodka wlewasz trohe oleju (czy cs takiego)
---potem beirzesz ten specjalny noz i wycinasz kuleczko i potem juz tylko lekko pukasz w to mloteczniek i musi zejsc jak po masle...
mowie to oczywiscie na podstawie takiego czasopisma... ale tak jak juz wpsomnialem lepiej wybierz sie do szklarza
-
Kiedyś próbowałem zrobić wiertarką małą dziurkę w szkle o 5mm zwykłym wiertłem jakimś DIAMENTOWYM ale niestety pękła jak tylko do tego sie zabrałem :/
Co do tego płynu to najlepiej denaturat albo rozpuszczalnik (tak się robi z płytkami ceramicznymi )
Natomiast kwadrat mógłbyś "rokoko" spróbować wyciąć nożykiem do szkła (ale jakimś większym aby nie tylko naciąć ale przeciąć szkło) )
-
Ze szklarzem to będę miał mały problem bo z tego co sie dowiadywałem wiem ze w moim mieście zaden nie wykonuje takich otworów. A poza tym to terra jest zbyt duze zeby je tak poprostu zanieść i szklarz musiał by przyjść do mnie a pewnie zadnemu by sie nie chciało "fatygowac" dla jednego otworu. Myslałem ze będę mogł to zrobić sam. :-(
-
--Kiedyś próbowałem zrobić wiertarką małą dziurkę w szkle o 5mm zwykłym wiertłem jakimś DIAMENTOWYM ----
To chyba nie moglo byc diamentowe tylko zwykle ze zwyklej lekko utwardzonej stali -czyli stali narzedziowej
-
moze niech to zrobi ktos kto juz to robil bo jesli ci peknie to terra nowe bedziesz musial kupic a jesli peknie jemu te on Ci kupi ;-)
a wierceni9e nie musi byc w wodzie.mozesz caly czas polewac woda.
ale lepiej jak bys poszedl do fachowca.
-
wiele zalezy od tego jak solidnie jest zrobione terra (masz zamiar wiercic w ściance sklejonego terra, czy w samej szybie? jakiej grubości szkło?). Jezeli bedzie to dziurka na samym srodku to jest ryzyko ze pęknie.
Ja wiercilem otwory w sz kle (by zamontowac swietlówke) specjalnym wiertłem do szkla
i jak juz wczesniej ktos wspomnial, najlepiej by szyba była zanurzona w wodzie, lub po prostu polej szybe by sie na niej zrobiła kałuża.
-
Szkło jest grubości ok. 4 mm . Otwór wystarczy zeby miał średnice 1 cm. Planowałew wywiercenie go w prawym dolnym rogu tylnej ściany sklejonego juz terra. pepre co to za wiertło , gdzie je kupic , jak sie nim posługiwac i jakie są szanse na to ze nie potłuke wszystkiego w cholere ??
Uprawnienia umieszczania postów