-
Re: Wiara w terrarium.com.pl
Ja wierzę w Boga i jestem katolikiem. Chodzę często do kościoła, w niedziele i święta zawsze jestem w kościele i jeszcze na msze szkolne.
-
A cóz takiego Cie przeraziło,jesli można wiedziec??
Jakos nie wydaje mi sie żebym napisał cos wyjątkowo kontrowersyjnego,ale moze odniosłes takie wrazenie
Hehe,moze w ogóle jestem nieco przerazający,jak zbaczam z pająków na inne tematy,ale przeciez nie samymi pająkami człowiek żyje.
-
Pantera była najlepszym czołgiem II wojny,w sumie pod pewnymi wzgędami dogania ją T-34/85,amerykanie i brytyjczycy zostali w tyle ,co najwyzej Shermann "Firefly"do czegokolwiek się nadawał,za to mieli przewage w powietrzu wiec mogli sobie na to pozwolic.To kwestia podejscia do sprawy uzycia czołgów na polu walki,a kazda ze stron miała własną koncepcje.
Czołgi ciezkie typu Tygrys czy tez rosyjskie IS-2 miały inne przewidziane zadania i dlatego trudno je porównac z czołgami "pola walki".
Pantery wsparte odpowiednią ilością Pzkpw IV były w stanie wykonac kazde postawione przed nimi zadanie bojowe,niezaleznie od sytuacji,tak samo T 34/85 które mogły nawiązac równorzędną walke z kazdym niemieckim czołgiem,choc były słabiej wyposażone w amunicje,co gra dużą role na froncie.
Czołgi ciezkie jako przeznaczone do wspierania przełamujących uderzen miały rolę wazną,ale pomocniczą.Po prostu do wielu spraw sie nie nadawały,gdyż ważyły za dużo.
W grach komputerowych często stawia sie nacisk na samą siłe ognia,czy pancerz,ale w prawdziwej walce liczyło sie nie tylko to.
-
No nie zapominajmy o M36 Slugger Z zamontowanym działkiem plot 90mm dawał niezłego kopa. Tylko opancerzenie nie to.
-
tyle ze to nie czołg tylko działo samobieżne.Armata ok,ale cała reszta żałosna.Pod koniec wojenki jak amerykancy wprowadzili "Pershing'i "do akcji to juz było cos ciekawszego.Ale wtedy juz i tak było "po ptokach" więc w zasadzie trudno okreslic czy były takie dobre
-
Faktycznie, choć zbudowany na konstrukcji Shermanna.
No, przydała się jeszcze dominacja na wodzie... zwłaszcza pod Anzio i w Normandii
Te Tygrysy wywracane jak pudełka od zapałek salwą z pancernika.
-
I tak oto od wiary doszliśmy do zupełnie przyziemnych spraw. EOT
Jako bonus załącznik ;-)
-
hehehe,ale takiego off'topa to trudno załapać
Jak ktoś kiedyś będzie ten topic przeglądał to zdziwi sie niezle.
Przeszliśmy od wiary,przez historie sredniowiecznej Polski za do broni pancernej
Zaiste-nieżle nam to poszło.
-
Ja też jestem katolikiem i chodzę regularnie do kościoła, choć z pewnymi kwestiami nie do końca sie zgadzam, ale inne wiary mi nie przeszkadzają a wręcz odwrotnie bierzmy od innych co maja najlepszego i nie ważne czy to żyd mahometanin czy chrześcijanin jak jest wartościowym człowiekiem to uczmy się od niego.
-
Bardzo ciekawa dyskusja może przeniesiemy sie na forum www.ateista.pl tam może doświadczeni rozwieją wasze wątpliwości. ZAPRASZAM
Uprawnienia umieszczania postów