-
Re: Wiara w terrarium.com.pl
Khe, khe... (konsternacja)... od endecji i Dmowskiego trzymam się jak najdalej
Generalnie chodziło o gdybanie... historia alternatywna to już domena pisarzy (polecam w tej kwestii ostatnią książkę Pilipiuka "2586 kroków").
Osobiście to raczej zgłębiam się w lata 1914-18, 1939-45. Takie poboczne hobby.
-
Gdyby chciano zrezygnowac z dogmatów które są sztucznym dodatkiem podważono by same podstawy Koscioła jako organizmu społeczno-politycznego trwającego przez 2 tysiąclecia.Podwazono by wiare setek milionów ludzi.Papiez który by sie na to zdecydował byłby zaiste największym człowiekiem w dziejach Koscioła.Teraz to wszystko jakos sie przystosowuje i cywilizuje,unowoczesnia.Ale niestety katolicyzm jest pod wzgledem struktury teologicznej nieco anachroniczny-wystarczy porównac o ile bardziej islam jest lepszym nosnikiem tresci ideologicznych.
Ale zboczyłem z tematu.
Juz kiedys napisałem ze gdyby Jezus z Nazaretu przed rozpoczęciem Swojej działalnosci mógł spojrzec w nprzyszłosc-zobaczyć ile zła i nieprawosci,ile przyziemnych ,prywatnych spraw załatwiano przez te 2 tysiące lat , z Jego imieniem na ustach i Jego Krzyzem w ręku,gdyby Ten Jezus to widział to jestem święcie przekonany ze nie wyrzekł by ani słowa i na zawsze został cieslą w Nazarecie.
W sumie to mi go szkoda,Jego i Jego idei która była wielka,a co z tego zrobiono?
-
Dark Raptor napisał(a):
>
> Osobiście to raczej zgłębiam się w lata 1914-18, 1939-45. Takie
> poboczne hobby.
>
Ja zaglebiam sie bardziej w 1939-45.Kiedys mialem faze tzn zostalo mi troche na marynistyke.Przeczytalem sporo ksiazek na temat II WS na morzu.Jesli chodzi o temat to takze o czasach inkwizycji i w ogole o chrzescijanstwie "kiedys".
-
Widze ze temat zmienia sie nieco
w zasadzie to interesuje mnie cała historia powszechna,ale jesli chodzi o 20 wiek to raczej wojskowosc -szczególnie 2 wojna,a dokładniej uzbrojenie i siły zbrojne panstw w niej uczestniczących-z naciskiem na bron strzelecką i organizacje jednostek piechoty,oraz bron pancerną wszystkich stron konfliktu
Hehe
ale OFF'TOP
-
Czyli w sumie nigdy nie odbiegamy od polityki :P
Islam chyba też ma problem ze swoją tożsamością. Jeśli porównamy sytuację jeszcze z XI-XII w i później (chodzi mi o poziom naukowo-kulturalny, w stosunku do Europy). Spotkał ich ten sam problem... zatrzymanie się w rozwoju. I pomyśleć ile zawdzięczamy takim prądom jak reformacja i Rewolucja Francuska
-
Ja nie wierze w boga, bo boga nie ma. Nigdy go nie widziałem i nie zobacze. Wierzę tylko w wszechogarniajacą potęgę pieniądza.
-
Ja się trzymam raczej lądu. Ale mój kumpel to stary marynista. Wyrwany w środku nocy może wymienić Ci straty japońskie pod Midway lub w Zatoce Leyte, ile bomb i torped dostał Yamato, a ile Musashi, tonaż brytyjskich niszczycieli, kalibry, dowódcy... zawsze jestem pod wrażeniem... ale to już off-topic
-
-
Załózmy sobie nowy topic to pogadamy o militariach
PS.Według mnie najlepszym niemieckim czołgiem była Panthera.A w ogóle z broni pancernej to Jagdpanther-połączenie siły ognia,opancerzenia i manewrowosci.
-
No niestety musze Cię rozczarowac-nawet potęga pieniądza ma swoje granice.
Jest nią ludzka wyobraznia jak te pieniądze zpożytkowac
Uprawnienia umieszczania postów